Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Τι ψηφίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια για ΕΕ

 Ευρωλιγούρηδες  οι Αλβανοί
Το 93 τοις εκατό των πολιτών της Αλβανίας υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι το υψηλότερο ποσοστό από όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως καταγράφεται από την οργάνωση Gallup Balkan Monitor.

Στην αντίθεση κατεύθυνση κινείται η Κροατία, όπου η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ήταν αρνητική στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι αυτές που υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η έρευνα έγινε σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με το ερώτημα ενός δημοψηφίσματος για ένταξη στην ΕΕ.

Οι κάτοικοι της Αλβανίας τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της χώρας τους σε ποσοστό 92,8 τοις εκατό, οι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου υπέρ με 86,8 τοις εκατό.

Τα Σκόπια, που είναι μια χώρα σε καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ, τάχθηκαν υπέρ της ΕΕ σε ποσοστό 81,9 τοις εκατό. Οι πολίτες του Μαυροβουνίου, επίσης, υπέρ της ΕΕ σε ποσοστό 81,3 τοις εκατό.

Παρόλο που η Κροατία βρίσκεται πιο κοντά στα ευρωπαϊκά κριτήρια για ένταξη στην ΕΕ, εντούτοις μόλις το 38 τοις εκατό θα ψήφιζε υπέρ της ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ, ενώ το 48 τοις εκατό είναι αρνητικό.

Επίσης η Σερβία δεν δείχνει μεγάλο ενθουσιασμό για την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αφού μόνο το 41 τοις εκατό θα ψήφιζε υπέρ της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου