Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Διακομματική συνάντηση για νέο εκλογικό νόμο στην Αλβανία


Έκπληξη η παρουσία του Rama, πρόωρες εκλογές ζήτησε ο Ντούλες
Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος και πρωθυπουργού της Αλβανίας Berisha, για την εκλογική μεταρρύθμιση στη χώρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Δήμαρχος Τιράνων Rama δεν είχε απαντήσει στην πρόσκληση του Berisha και εμφανίστηκε σήμερα ξαφνικά στη συνάντηση αιφνιδιάζοντας τους πάντες.
Ο Berisha δήλωσε πως οι προηγούμενες βουλευτικές εκλογές είναι οι ποιο δημοκρατικές που διεξήχθησαν ποτέ στην Αλβανία και είναι έτοιμος να δεχθεί προτάσεις για νέα εκλογική μεταρρύθμιση.
Ο Rama είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι ο εκλογικός νόμος αλλά η διαφάνεια στις εκλογές και ζήτησε εξεταστική επιτροπή στη βουλή για να εξετάσουν τις εκλογές του Ιούνη του 2009 τις οποίες η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει ακόμα και σήμερα, κάνοντας έτσι πίσω στο αρχικό αίτημα που ήταν η επαναμέτρηση   των ψήφων.
Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού ζητώντας διαφάνεια αλλά και πρόωρες εκλογές για να βγει η χώρα από την κρίση.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος των Τσάμηδων PDU, θεώρησε σημαντικό βήμα για την επίλυση της κρίσης τη σημερινή συνάντηση και ζήτησε στο νέο νόμο να προβλέπεται η παρουσία μικρών κομμάτων στη βουλή ως απαραίτητο στοιχείο δημοκρατικότητας και όχι ο αφανισμός  τους.
Η συνάντηση κινήθηκε στο πνεύμα του διεθνή παράγοντα που πιέζουν τους ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων για την ομαλοποίηση της πολιτικής κατάστασης.  Εκτός από τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο πρέσβης του ΟΑΣΕ Wollfarth και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Rama δήλωσε στα μέσα ότι χωρίς την εξεταστική επιτροπή δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στη συζήτηση, ενώ ο Berisha είπε ότι θα εξετάσει την πρόταση του

6 comments:

Ανώνυμος είπε...

κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού !!!

i prospatheia skopimis taytisis twn Dule-Rama einai apla ena synithismeno 'voreiohpeirwtiko epixeirima'.

Ean o 'xamilis noitikis ikanotitas' ekfrastis aytis tis thesews, thewrei oti kat'ayto ton tropo tha syspeirwsei gyrw tou tous 'deksious' voreiohpeirwtes einai oiktra gelasmenos.

Oi theseis tou Dule, outws i allws, apoteloun oti petriwtikotero exei diatypwthei ta teleytaia xronia stous kolpous tis EEM.


P.S.
Deksiotera hmwn o... toixos! ;-)
xairetw tous synagwnistes

Γκορος Νικος είπε...

Το PS του Ραμα δεν ηταν το 2003 που εβαλε ανθρωπους να κλεβουν καλπες και να μαχαιρωσουν τον Θοδωρη Λαζαρη στη Χιμαρα??Τι εγινε ξεχασαμε γρηγορα μου φενεται...και τους καναμε και φιλους μας,τοσο ωστε να βγαινουμε μπροστα σε καμερες και να τους στηριζουμε!!Ντροπη μεγαλη...που καταντησαμε ετσι.
Μετα σου λεει οι αλλοι, Ξερας,Μπαρκας και τα λοιπα πηγαν και μας προδωσαν με το PD ... εσεις ειστε καλυτεροι?

Ανώνυμος είπε...

Νίκο καλά τα λες εσύ φίλε !
ποιος ομως τα ακούει?
Φαίνεται εχουμε μνήμη ψαριού οι βορειοηπειρωτες!

Ανώνυμος είπε...

Nai k.Niko,eine kaliteri i sosialistes epidhi kai eina tsami pou eihan mesa tous efige kai vrike stegi sto PD mazi me ton Ksera kai ton Barka.Mbikan i tsamidhes sto PD kai tha tou paroun kai to ypourgio tou Ksera se liges meres.Skapsane to n llako tous??!!!

Γκοορος Νικος είπε...

Κοιτα να δεις,το ηταν, ειναι, και που πηγε...δεν εχει μεγαλη διαφορα απο το πιστευω και το τι θα κανουν παλι στις επομενες εκλογες...με αλλα λογια δεν σημαινει τιποτα αν το ενα κομμα εχει τους τσαμηδες και το αλλο οχι....
Αν ρωτησεις φιλε ανωνυμε,τον Ραμα τι πιστευει για το τσαμικο θα σου απαντησει οπως ολοι οι αλβανοι,οτι υφισταται....Αρα ας αφησουν την καραμελα που πλασαρουν στο κοσμο και το παραμυθι με τους τσαμηδες που πηγαν στο PD, και για αυτο δεν υποστηριξε ο Ντουλες....αυτα ειναι βλακειες.
Αν ερθει η στιγμη για να υποστηριξουν το τσαμικο ,και το PS και το PD και ολοι στη βουλη θα το ψηφισουν...ομως αυτοι που εχουμε ορισει εμεις να βρισκονται εκει μεσα καλο ειναι να κρατανε αποστασεις και να μην εκτειθονται με δηλωσεις.
Ας ειχε παει μονο το ΚΕΑΔ στις εκλογες...αυτο ξερουν ολοι,και αυτο ζητουσαν...αλλα ποιος ακουσε?

Ανώνυμος είπε...

Ti einai afta re mangjes. Ti dhoylia exei i meionotita na prosanatolizei tis politik;es kai ethnik;es theseis me toys tsamidhes. Oi ts;amidhes einai ypothesi tous kai an ehoyn kana provlima na to vroun me tin Ellada. Giati thelete na tous kouvalisete pano mas. Epeidhi maw prostateyei i Elladha, i epeidhi eimaste efkolo thima. Ella tora prostatepsme emeis ta dhika maw themata kai emeine i Ellas gia mas.
Oso gia to Ntoule thelei sinehos kapoia dhithen ethnikistiki omprela na vazei to kefali tou. 15 hronia ehei stis deksies kai aristeres kiverniseis tis Albanias ti ekane gia ton topo mas. Mas afisan sti Himara horis tis perioysies mas i tis edhosan mazi me ton Mpolano stous albanous. Ftisimo thelloun kai ohi psifo kai stiriksi.

Δημοσίευση σχολίου