Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Βορειοηπειρώτες δεν μπορούν να έλθουν στην Ελλάδα



Η Ελλάδα πιέζει την Αλβανία χρησιμοποιώντας τους βορειοηπειρώτες!
Τέλη Μαρτίου, νέος Βορειοηπειρώτης, φοιτητής πανεπιστημίου στην Αθήνα και γιος γνωστού στελέχους της Ομόνοιας περνά την συνοριακή διάβαση της Κακαβιάς για μια επίσκεψη λίγων ημερών στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Χιμάρα. Ο αστυνομικός που ελέγχει τα διαβατήρια του λέει: Στην Ελλάδα δεν μπορείς να ξαναμπείς, αποχαιρέτα την Ελλάδα!!!
Ο λόγος: Το διαβατήριο που έχει λάβει από το αλβανικό κράτος αναφέρει, τόπος γέννησης KORFUZ GREQI δηλαδή ΚΕΡKΥΡΑ ΕΛΛΑΣ. Αργότερα συναντώ δασκάλα ελληνικών σε χωριό της Βορείου Ηπείρου, η οποία μου εκμυστηρεύεται:
Η κόρη μου δεν μπορεί να έλθει μαζί μου στην Ελλάδα, γεννήθηκε στην Αθήνα και το διαβατήριο της γράφει, τόπος γέννησης
ATHINE GREQI, δηλαδή ΑΘΗΝΑ ΕΛΛΑΣ.
       Το θέμα ξεκίνησε όταν κάποιος προσπάθησε να εισέλθει στην Ελλάδα με αλβανικό διαβατήριο που έγραφε ως τόπο γέννησης MAGELLICI CAMERI, δηλαδή ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ (Θεσπρωτίας). Ο αρμόδιος υπάλληλος τον είχε στείλει από εκεί που είχε έλθει λέγοντάς του πως χώρα με το όνομα CAMERIA δεν υπάρχει. Οι Αλβανοί και ιδιαίτερα τα ΜΜΕ πρόβαλαν το θέμα και το έκαναν μέγα ζήτημα. Ίσως το όλο ζήτημα να ήταν στημένο.
       Εδώ αρχίζει η ανοησία και το χάσιμο του μέτρου. Η Ελλάδα απαίτησε οι τόποι γέννησης να αναγράφονται με τον ορθό τρόπο, διαφορετικά δεν θα επιτρεπόταν η είσοδος, όσων είχαν τέτοια διαβατήρια, στην Ελλάδα. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος είναι ένα άλλο θέμα.
      Το 1992 όταν άνοιξαν τα σύνορα, οι περισσότεροι Βορειοηπειρώτες ήλθαν στην Ελλάδα, και τότε χιλιάδες παιδιά ομογενών Βορειοηπειρωτών με αλβανικά διαβατήρια γεννήθηκαν εντός συνόρων. Αυτά τα παιδιά τώρα είναι εγκλωβισμένα σε έναν παραλογισμό και δεν μπορούν να διέλθουν τα σύνορα. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να θεωρείται απαράδεκτο το ΑΤΗINE και να μην θεωρείται το ΑΤΗΕΝS, γιατί να είναι αποδεκτό το GREECE και να μην είναι το GREQIA.
        Να αναφέρω με την ευκαιρία πως η Ελλάδα μόνη της απεμπόλησε τον όρο ΑΤΗΙΝΑ, όταν ζήτησε και οργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 με την ονομασία ATHENS 2004 αντί του ορθού ΑΤΗΙΝΑ 2004. Πράγματι όλοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες φέρουν το όνομα της διοργανώτριας πόλης στην γλώσσα τους με το λατινικό αλφάβητο. Έτσι έχουμε BEIJING 2008, MOCKBA 1980, MUNCHEN 1972 κλπ. Η Αθήνα υπήρξε η μοναδική που τέλεσε τους αγώνες το 2004 χρησιμοποιώντας μια ξένη γλώσσα, τα αγγλικά και απεμπολώντας το δικαίωμά της στην χρήση της γλώσσας της.
        Επανερχόμενος στο θέμα μας, δυστυχώς βλέπω πως η ζημιά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη γιατί δίνουμε την ευκαιρία στους Αλβανούς να μην αποδέχονται τα τοπωνύμια
ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ, ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ, ΚΟΡΥΤΣΑ κλπ, αλλά να μας αναγκάσουν να τα αναγράφουμε SARANDE, GJIROCASTER, KORCE κλπ. Και το ερώτημα είναι αν η Τουρκία, η οποία παρακολουθεί τα ελληνοαλβανικά από πολύ κοντά, μας ζητήσει με την σειρά της για τους Έλληνες που έχουν γεννηθεί στην πόλη να γράφουμε ISTANBUL TURKIYE και για τους Ιμβρίους να γράφουμε GOKCEADA TURKIYE κ.ο.κ., τότε εμείς τι θα πράξουμε;
       Ζητείται απλή ευφυΐα και αίσθηση του μέτρου.      
Δημήτρης Περδίκης

Βάση διεθνών συνθηκών η Ελλάδα έχει δίκιο. Τα τοπωνύμια στη διεθνή ονομασία πρέπει να αναγράφονται όπως τα παρουσιάζει η κυρίαρχη χώρα.  Π.χ. αν ένας έλληνας γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, το διαβατήριο του πρέπει να γράφει ως τόπο γέννησης Istambull και όχι Κωνσταντινούπολη.
Τέτοιου είδους προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες χώρες αλλά καμία άλλη δεν ακούστηκε να γυρίζει πολίτες πίσω για αυτό το λόγο. Όπως αναφέρει ο κ. Περδίκης, το θέμα ξεκίνησα με τους τσάμηδες όπου η Ελλάδα ζήτησε από την Αλβανία να γράφει σωστά το τοπωνύμια και όταν οι δεύτεροι δεν συμμορφώθηκαν οι ελληνικές αρχές επέκτειναν το μέτρο χρησιμοποιώντας ως μέτρο πίεσης και τους βορειοηπειρώτες !!!  Οι αλβανοί ζητούν συνέχεια παράταση για να δώσουν λύση στο θέμα αλλά παρόλο που τους δόθηκε τρεις φορές όχι μόνο δεν έγινε τίποτα αλλά έδωσαν εντολή στα ληξιαρχεία να μην δέχονται τα τοπωνύμια όπως έρχονται μεταφρασμένα από την Ελλάδα αλλά όπως τα ονομάζουν στα αλβανικά. Ομογενής από τους Αγίους Σαράντα θέλησε να γράψει το παιδί του που γεννήθηκε πριν από δύο μήνες στα Γιάννενα και η ληξίαρχος δεν δέχτηκε την μετάφραση που έγραφε ως τόπο γέννησης «Ioannina» και του ζήτησε να κάνει «σωστή» μετάφραση γράφοντας ως τόπο γέννησης «Janine».       

7 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ποιος παπαρας εγραψε αυτο το αρθρο?
Κανας Δροπολιτης τσαμης?
Μας λεει δινουμε λαβη οι Αλβανοι να μην αποδεχονται το Αγ. Σαραντα η Αργυροκαστρο!
Σαμπως και τα αποδεχτηκαν ποτε.
Η Ελλαδα εχει δικιο σε αυτο το θεμα και αυτα που γραφει ο αρθρογραφος μονο κανας πουλημενος θα τα εγραφε.

Ανώνυμος είπε...

Και καλά κάνει και δεν επιτρέπει να εισέχουν στην Ελλάδα με τέτοια διαβατήρια.
Ας ταλαιπωρηθούμε και εμείς .Πρέπει να σηκώσουμε τη φωνή μας για τη σωστή εγγράφει όπως ορίζουν οι διεθνείς κανονισμοί .Δεν μπορεί η Ελλάδα να κάνει συνέχεια ένα βήμα πίσω

Ανώνυμος είπε...

Τουλαχιστον οσοι ειναι ελληνικης καταγωγης και εχουν τετοια αλβανικα διαβατηρια επειδη για καποιο λογο οι ανθρωποι αυτοι δεν εχουν ακομη την ελληνικη υπηκοοτητα ,να τους επιτρεπεται η εισοδος στην Ελλαδα. Ειναι μεγαλη ντροπη για αυτο το λογο να μην αφηνουνε αυτους Ελληνες της Βορειου Ηπειρου να μπαινουν στην Ελλαδα την ωρα που χιλιαδες λαθρομεταναστες απο Ασια και Αφρικη μπαινουν στην Ελλαδα οτι ωρα και στιγμη θελουν κατακλυοντας τις πολεις και τα χωρια της χωρας.Αλλα ποιος θα ενδιαφερθει για αυτους τους Βορειοηπειρωτες οι τεμπεληδες,οι γουρουνανθρωποι,οι πορνομανης και οι μπεκριδες απο τα διαφορα κεντρικα γραφεια των Αθηνων που ποτε δεν εδωσαν σημασια για τα θεματα των Βορειοηπρειροτων γενικοτερα.

Γκορος Νικος είπε...

Ρε 'σεις τι έχετε πάθει? Πάτε καλά?
Εδώ μιλάμε για Βορειοηπειρωτάκια, ηλικίας από 0-22 χρονών...πολλοί από αυτούς που είναι γεννημένοι στην Ελλάδα φέτος δεν θα μπορούν να κατέβουν στα χωριά τους,καθώς δεν θα μπορούν να ξαναγυρίσουν..γιατί η Μάνα Ελλάδα έτσι γουστάρει.
Χτυπήστε το κεφάλι σας λίγο,μπάς και συνέρθετε....οι Βορειοηπειρώτες δεν είναι Έλληνες δεύτερης κατηγορίας.
Η Ελλαδίτσα μας πούλησε και συνεχίζει και μας πουλάει...με χτυπήματα κάτω από τη μέση με θέματα όπως,η Ταυτότητα(22 χρόνια πέρασαν και ακόμα μερικοί συνοστίζονται σαν τα σκουλίκια και τους συμπεριφέρονται σαν Αλλοδαπούς) το ΟΓΑ,τα Λεωφορεία,τα παιδία μας να μην μπορούν να πάνε στα χωριά τους..και εσείς το χαβά σας.
Αλλά δεν υπήρχαν βλάκες,που θα έβρισκε να κάνει η Ελλαδίστα?

Ανώνυμος είπε...

''Κανας Δροπολιτης τσαμης?'' min potizete to dentro tis dixonias blakes!

''Ας ταλαιπωρηθούμε και εμείς''
xilies fores na talaiporithw gia na mhn perasei h poustia kai h koutoponiria twn tourkosporwn


''Ειναι μεγαλη ντροπη για αυτο το λογο να μην αφηνουνε αυτους Ελληνες της Βορειου Ηπειρου να μπαινουν στην Ελλαδα την ωρα που χιλιαδες λαθρομεταναστες απο Ασια και Αφρικη μπαινουν στην Ελλαδα''
einai megali ntropi pou h kartes omogenwn den exoun ginei AYTOMATA ellinikes taytotites
MIA MIA APLH AITISH STHN ASTYNOMIA

Ανώνυμος είπε...

Ειναι αισχος και ντροπη στο ετος 2013 να υπαρχουν τετοια κωλληματα ας κατσουν αυτοι που λενε οτι μας εκπρωσοπουν να δουν πως θα βρεθει μια λυση παραδειγμα ας ζητησουν απο τις αρμοδιες αλβανικες αρχες οσοι θελουν να ταξιδεψουν στην Ελλαδα εκει οπου αναφερετε ο τοπος γεννησης να βαλουν ενα διωρθωτικο αυτοκολητο η κατι ας πουμε.Τουλαχιστον ας αφησουν οι ελληνικες αρχες οσους εχουν ταυτοτητες ομογενους με αυτα τα διαβατηρια να περνουν στην Ελλαδα.Γιατι οπως υποστηριζουν τους προκαλουν οι αλβανοι και δεν τους αφηνουν να μπαινουν στην Ελλαδα αλλα να μην αφηνουν και τους Ελληνες εκει που κατεχουν τετοια διαβατηρια να ερχονται ποιος ο λογος και γιατι να τους φοβουνται.Παντως αυτο που κανουν ειναι κριμα για αυτους τους Βορειοηπειρωτες που τους βασανιζουν ετσι σε αυτες τις δυσκολες εποχες ετσι αυτοι οι ανθρωποι χανουν τα μεροκαματα τους και τη σειρα τους.Ολη αυτη η κατασταση για αυτους ειναι εμετικη.

Ioanna είπε...

Ειμαι 17 ετων εχω γεννηθει στην Θεσσαλονικη και εχω το ιδιο προβλημα... Δεν μου δινουν την Ελληνική Ταυτοτητα για το τοπονυμο του διαβατηριου μου.. Μου πηρα την αδεια παραμονης που ειχα και πρεπει να φυγω απο την χωρα στην οποια γεννηθηκα, μεγαλωσα και αναγκαζομαι να παω στην Αλβανια που στην ουσια δεν εχω καμια σχεση.. Ειναι δυνατον?

Δημοσίευση σχολίου