Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Στα Τίρανα ο «Ζορμπάς», στους Αγίους Σαράντα τα τύμπανα του εθνικισμού των Τσάμιδων.

Ο Δήμος Αγίων Σαράντα, χορηγός της γύφτοπανήγυρης

Ενώ το κοινό στην Όπερα της πρωτεύουσας της Αλβανίας, μαγεύονταν από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ζορμπάς», σε μουσική του άλλου μεγάλου Κρητικού Μίκη Θεοδωράκη και μάλιστα από αλβανούς καλλιτέχνες, την ίδια ώρα στους Αγίους Σαράντα λαλούσαν τα τύμπανα του αλβανικού εθνικισμού.
Η εβδομάδα της Τσαμουριάς, που καθιερώθηκε από την ομώνυμο ένωση, να οργανώνετε την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, ολοκληρώνεται με «πολιτιστικές» εκδηλώσεις, στους Αγίους Σαράντα και με πορεία προς τα σύνορα την Κυριακή το πρωί.
Με τις εκδηλώσεις τους - που μόνο πολιτιστικές δεν είναι - δεν θα ασχολούμασταν καθόλου γιατί δεν θέλουμε να αναπαράγουμε ένα θέμα που φτάνει στα όρια της ηλιθιότητας. Η πολιτικo κοινωνικo οικονομική διάσταση του προβλήματος αναλύθηκε σε άλλο ιστολόγιο πολύ εύστοχα από το γνωστό αναλυτή Ευθύμιο Κώτσια και δεν θέλω να προσθέσω τίποτα. Υπάρχουν όμως και δύο άλλες διαστάσεις στο πρόβλημα και θα ήθελα να αναφερθώ.

1. Η εκδηλώσεις αυτές, όσο αφορά τη συμμετοχή και περιεχόμενο, έχουν ξεφύγει από την Αλβανική επικράτεια και δώσανε ρόλο και βήμα στους εθνικιστές Αλβανούς του Κοσσόβου και των Σκοπίων. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε και η επίσκεψη του προέδρου του PDU πριν από μία εβδομάδα στο Κόσσοβο. Ο χρόνος που επέλεξε ήταν ακριβώς για να κάνει το "promotion" των εκδηλώσεων. Ο Idrizi που έγινε δεκτός από όλη την πολιτική ηγεσία του Κοσσόβου, δεν παρέλειψε να φωτογραφηθεί και με ένστολους βετεράνους στρατιώτες του UCK. Η Ελληνική εξωτερική πολιτική αρνείται – και καλά κάνει - να συζητήσει θέμα «Τσάμικο». Όταν όμως το θέμα παίρνει αυτές τις διαστάσεις δεν μπορείς να το παραβλέπεις. Το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει ήταν ένα διάβημα καθώς οι εκδηλώσεις πλαισιώνονται από κρατικούς φορείς.
2. Η σημερινή Δημοτική αρχή των Αγίων Σαράντα, είχε και την στήριξη της Ομόνοιας. Ο κ. Εντμοντ Γκιόκα, είναι σίγουρο ότι δεν θα κέρδιζε το δήμο, αν δεν είχε και την στήριξη των Ελλήνων της πόλης. Ποια ήταν όμως τα ωφέλει του Ελληνισμού από αυτή τη συνεργασία; Στο δήμο και στις πλατείες της πόλης μπορεί να δεις σημαίες της Αμερικής, της Ευρώπης, της Ιταλίας κλπ. δεν υπάρχει όμως ούτε μια ελληνική σημαία. Δεν υπάρχει ούτε μια ελληνική πινακίδα και σα να μην έφτανε αυτό οι ονομασίες των δρόμων δόθηκαν σε κάθε λάμπο και τσάμη τσέλιγκα. Είναι αλήθεια ότι το ποσοστό των ελλήνων που έμειναν στην πόλη των Αγίων Σαράντα είναι χαμηλό, είναι όμως ικανό να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στη ανάδειξη τοπικού άρχοντα.

17 comments:

Κωνσταντίνος Α. είπε...

πολύ ενδιαφέρον άρθρο,αναδημοσιεύω..

ΡΩΜΙΟΣ είπε...

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΩ ΚΙ' ΕΓΩ ...
ΣΕ ΒΑΖΩ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟ..

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια τι κάνουν οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στην Αλβανία?
Μια ζωή παρατηρητές μια ζωή πίσω από τα γεγονότα.
Συγχαρητηρια Β.ρώτη

Ανώνυμος είπε...

Ο Γκιόκα είναι του ΔΚ που βγήκε Δήμαρχος σε συμμαχία με το ΚΕΑΔ το 2007. Αυτός έρχεται και στην εκδήλωση κάθε χρόνο για την 28η Οκτωβρίου στον κινηματογράφο.
Μετά από δύο χρόνια, στις περσινές βουλευτικές δηλαδή, το ΚΕΑΔ συμμαχούσε με το ΣΚ, το οποίο είχε τον Ιντρίζι νο 4 στη λίστα της Αυλώνας, σε θέση που τον έβγαλε άνετα βουλευτή, αφού το κόμμα του πήρε 6 έδρες εκεί. Τώρα έκανε δικό του κόμμα με τον άλλο Τσάμη τον Ταχίρι. Και βγαίνει τώρα ο Ντούλες και μας το παίζει παλικάρι. Είναι πολύ αργά για δάκρυα.
Η Ελλάδα άραγε παρακολουθεί ατάραχη;

Ανώνυμος είπε...

Ποσο γνωστός είναι αυτός ο Ευθύμιος Κώτσιας που δεν τον Ξέρο εγώ.

Ανώνυμος είπε...

να τον χαιρόμαστε το δήμαρχο!!! μήπως θα πρέπει όσοι δίκοι μας είναι στο ΔΣ του δήμου να παραιτήθουν¨? τι κάνει ο Μπόλανος -Ντούλες μόνο για κορόνες είναι.
ΥΓ. Μετά από όλα αυτά ελπίζω να έβαλε μυαλό το Κεαδ και νε μην ξανακάνει συνεργασίες με κανέναν ουτε ΔΚ ουτε ΣΚ

Ανώνυμος είπε...

kala esi file 4.38 eisai gomari kai san esena kai poli alloi. re anomale to sk mipos exei sto katastatiko tou tin eneia oti tha maxetai gia tin camuria i oxi?????? eno mipos to komma twn camidwn leei oti to komma mas tha parei ti gi tou pisw (apo tin ellada) file anomale

Ανώνυμος είπε...

Τις αποφασεις τις παιρνει μονος του ο Γκιοκας ή αποφασιζει το Δημοτικο Συμβουλιο;
Ποσοι τσαμηδες υπαρχουν σε αυτο;
Παντως, ο επομενος δημαρχος των Αγιων Σαραντα θα ειναι τσαμης, θεωρειτε σχεδον βεβαιο.
Το τσαμικο στοιχειο στην περιοχη ειναι πολυ εντονο και σε θεσεις κλειδια, ετσι ηταν ανεκαθεν απλα ενισχυθηκε το τελευταιο διαστημα με την αποχωρηση μεγαλου τμηματος ελληνων απο την πολη.
Η λεξη τσαμης ηταν βρισια στην Αλβανια μεχρι το 1990. Γιναν ξαφνικα τοσο φιλοτσαμηδες ολοι οι αλβανοι;

Ανώνυμος είπε...

dfghsdfggf

ανώμαλο γομάρι είπε...

12:26 αν θέλουμε να ασχοληθούμε σοβαρά δεν κοιτάμε μόνο τα καταστατικά αλλά και τις θέσεις των κομμάτων και των πολιτικών τους. Εκεί είναι η ουσία. Μην κάνει κανείς κριτική έστω εμεση για τον πρόεδρο αμέσως πέρνει φωτιά ο πισινός σας.

12:42 Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο είναι αλληλοσυνδεόμενα τίποτα δεν κανει το ένα χωρίς το άλλο. Τους τσάμηδες δεν τους γουστάρουν ακόμα οι λοιποί Αλβανοί αλλά τους χρειάζονται για την προπαγάνδα της μεγάλης Αλβανίας, ξέρω βέβαια ότι το ερώτημα σου είναι ρητορικό.

Ανώνυμος είπε...

Βορειοηπειρώτη σε διαβάζουμε καθημερινά!!! Κράτα μας ενήμερους για τα πάντα!

Ανώνυμος είπε...

Τι ακριβως ζηταν οι Τσαμηδες;
Ειναι υπερμαχοι της ιδεας για τη Μεγαλη Αλβανια ή ζηταν αποζημιωση για τις περιουσιες τους που κατασχεθηκαν απο το ελληνικο κρατος;
Ειναι ιστορικη αληθεια πως οι τσαμηδες συνεργαστηκαν τοσο με τους φασιστες οσο και με τους ναζι, ειναι επισης ιστορικη αληθεια πως οι τσαμηδες εκδιωχθηκαν απ τις εστιες τους.
Μηπως θα επρεπε να επιχηρηθει μια χαμηλοτερων τονων και πιο αντικειμενικη προσεγγιση;

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Αδέλφια,όσοι 'θέλετε να μελετήσετε αναλύσεις και άρθρα ώριμα και ωραία περί των Τουρκαλβανοσκιπετάρων,ιδού τα εξής δύο τεκμηριωμένα,επιστημονικά και έγκυρα ιστολόγια:ethnologic.blogspot.com και hellenicinterest.blogspot.com.

Πληροφορηθήτε και οργανώστε την άμυνα και την επίθεσή σας για να μη σας ''πιάνουν'' αδιάβαστους οι Σ(κ)ιπταρο'ι'στορικοί.....


Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ανώνυμος είπε...

O Dimarhos Edmond ehei tria hronia pou hrimatodoti tis ekdillosis ton Tsamidon mazi me to gambro to Zafirati pou ksenagize ton pio anthelina dimosiografo Mero Baze stin igumenica kai tous epiase i astinomia den ftene mono i tsamides einai kai i roufini i dikimas ta pominaria tou komounizmou,i gramatis tou biru.

Ανώνυμος είπε...

dikio exeis file 1.04 alla min ksexnas kai ton aderfo toy ipugru epi komunismou ton aksiotimo kirio KRISTAQ KARI o opios tora mas egine kai dimokratis.ftuuuu leshicini rufiani

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Ακόμη,ενδιαφέρον παρουσιάζει κ α ι το ιστολόγιο echedoros-a.blogspot.com όπου 'μπορούμε να ενημερωνόμαστε τακτικά,να έχουμε σαφή,ακριβή και τακτική ενημέρωση για τα βαλκανικά τεκταινόμενα και πράγματα στο σύνολό τους.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Aδελφοί και συμπατριώτες Βορειοηπειρώτες!

Σας γράφω άλλη μια φορά με πόνο για την Ενιαία Ήπειρό μ α ς!

Συνειδητοποιήστε,ενωθείτε,πολεμήστε τους ''Αλβανούς''!
Ενημερωθείτε και μάθετε την Ιστορία μ α ς και αντιτάξτε τη γενναιότητά σας απέναντι στους κατακτητές Shqiptarους!!

Το Ελλαδιστάν δ ε ν ενδιαφέρεται και σας έχη προδώση ουκ ολίγες φορές!
Η αντίδραση και αντίσταση θα έρθη από σ ύ σ σ ω μ ο τον α π α ν τ α χ ο ύ ελληνικό λαό!Όπως ανέκαθεν συνέβαινε!
Γι'αυτό,λοιπόν,κάντε τον κόπο και ερευνήστε τα ανωτέρω ιστολόγια διότι θα σας φανούν πολύ χρήσιμα και διαφωτιστικά.

Δημοσίευση σχολίου