ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Τομέας Βορειοηπειρωτών της Γραμματείας Παλιννοστούντων & Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Ν.Δ., προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:
«Αγανάκτηση προκαλεί η πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, να απαγορεύσει στην ουσία στους Αλβανούς πολίτες, να διεκδικήσουν και να δηλώσουν εθνικότητα άλλη από την Αλβανική.
«Αγανάκτηση προκαλεί η πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, να απαγορεύσει στην ουσία στους Αλβανούς πολίτες, να διεκδικήσουν και να δηλώσουν εθνικότητα άλλη από την Αλβανική.
Πιο συγκεκριμένα, το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε προσφάτως, ότι η συμπερίληψη του λήμματος «εθνικότητα» στα άρθρα 6/1 και 58 του νόμου 10129/11.05.2009 «Περί Ληξιαρχείων», καθιστά σχετικά άρθρα του μη συμβατά προς τα άρθρα 19 και 20 του Συντάγματος της Αλβανίας, και ως εκ τούτου τα καταργεί.
Σημειώνεται ότι, τόσο οι αλβανικές κυβερνήσεις πριν το 1945, όσο και το κομμουνιστικό καθεστώς που ακολούθησε, είχαν αφαιρέσει αυθαίρετα την ελληνική εθνικότητα από πολλούς Βορειοηπειρώτες, αντικαθιστώντας την, σε πολλές περιπτώσεις, με την αλβανική. Καταπατώντας έτσι, τόσο τα ανθρώπινα, όσο και τα αναγνωρισμένα μειονοτικά δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας.
Όπως, επίσης, και τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Αλβανία για την είσοδό της στον ΟΗΕ. Ακόμη, είχε καταργήσει, από ολόκληρες περιοχές το καθεστώς της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, όπως στις περιοχές της Χιμάρας, των Παραλίων, της Πρεμετής, της Κορυτσάς και αλλού.
Με το νόμο 10129/11.05.2009, άρθρα του οποίου καταργήθηκαν με την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι Βορειοηπειρώτες οι οποίοι είχαν υποστεί την αυθαιρεσία των αλβανικών κυβερνήσεων κατά το παρελθόν, είχαν το δικαίωμα -δια της νομικής οδού- να αποκτήσουν ξανά την ελληνική τους εθνικότητα, την οποία είχαν οι πρόγονοί τους.
Χρήση του νόμου αυτού έκαναν πολλοί Βορειοηπειρώτες στις περιοχές Κορυτσάς, Πρεμετής, Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Αυλώνος και αλλού, αποκτώντας ξανά την παρανόμως αφαιρεθείσα Ελληνική τους εθνικότητα.
Ο Τομέας Βορειοηπειρωτών της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Απόφαση η οποία αποτελεί την τελευταία πράξη μιας σειράς ενεργειών, οι οποίες στοχεύουν στην αλλοίωση της αρχαίας ελληνικής παρουσίας στην Βορειοηπειρωτική γη.
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να καταστήσει σαφές στην αλβανική πλευρά, ότι η υιοθέτηση αυταρχικών πρακτικών παλαιοτέρων εποχών, θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, κριτής της οποίας είναι και η Ελλάδα.
Για τη Νέα Δημοκρατία, η φυσική και εθνική επιβίωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στη γενέτειρά του είναι αδιαπραγμάτευτη και κάθε ενέργεια η οποία υπονομεύει αυτό τον στόχο, πλήττει καίρια τις ελληνοαλβανικές σχέσεις».
10 comments:
επιτέλους μια ανακοίνωση της προκοπής.Και ο άγιος φοβέρα θέλει τελικα.
geia sou palikari Giori Koti kala ta les!
Οι θέσεις και οι φοβίες της αλβανικής κυβέρνησης
για την απογραφή πληθυσμού
Η Επιτροπή Απογραφής στην Αλβανία, της οποίας ηγείται ο υπουργός Επικρατείας Pollo, αποτελείται από 12 υπουργούς και εμπειρογνώμονες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Pollo, το σχέδιο ερωτηματολογίου παρέχει το δικαίωμα στους πολίτες, εάν θέλουν, να μην απαντήσουν στις ερωτήσεις για την εθνική ή θρησκευτική τους ταυτότητα, είτε να σημειώσουν ότι δεν ανήκουν σε κάποια θρησκεία. Πληροφορείς που διέρρευσαν από την Επιτροπή Απογραφής, τονίζουν ότι η Επιτροπή, ως προς την εθνική ταυτότητα των πολιτών, θα λάβει υπόψη και την εθνική τους ταυτότητα που είχαν δηλώσει κατά την απογραφή του 1989.
Η απογραφή του 1989, προτελευταίου έτους του κομμουνιστικού καθεστώτος, έδωσε ως συνολικό πληθυσμό της Αλβανίας 3,1 εκατ. κατοίκους, από τους οποίους οι Έλληνες μειονοτικοί, βάσει των αποτελεσμάτων της απογραφής, ανέρχονταν σε περίπου 59.000-60.000. Στις δηλώσεις του ο Pollo, διευκρίνισε ότι η απογραφή με βάση και την εθνικότητα και το θρήσκευμα ήταν και ένα αίτημα της Ε.Ε. προς την Αλβανία. Απέρριψε, ωστόσο, δηλώσεις ακραίων κύκλων ότι η απογραφή που περιέχει την εθνική ταυτότητα μπορεί να αυξήσει «τεχνητά» τον αριθμό των μελών των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία, προπάντων τον αριθμό της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας..
Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση αυτή της αλβανικής κυβέρνησης καθώς και οι δηλώσεις Pollo έφεραν τις σφοδρές αντιδράσεις ακραίων εθνικιστικών στοιχείων στην Αλβανία. Οι όλες αντιδράσεις είχαν σχεδόν την ίδια ανησυχία και αφορούσε την απογραφή βάση της ελεύθερης δήλωσης της εθνικότητας και του θρησκεύματος.
Όλες οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με το αποτέλεσμα, δηλαδή, ότι η απογραφή θα δείξει σίγουρα αύξηση του αριθμού της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, που κατά πολλούς, κυρίως Βορειοηπειρώτες και Έλληνες, δικαίως, υποστηρίζεται ότι ξεπερνάει τις 400.000 μέλη. Αυτό είναι που φοβίζει τους ακραίους αλβανικούς κύκλους και που κατά βάθος αυτός ήταν και είναι προβληματισμός ακόμα και όλων των αλβανικών κυβερνήσεων. Οι Αλβανοί προτιμούν ο αριθμός της ΕΕΜ να παραμείνει στις 59.000 χιλιάδες που έδειξε η τελευταία απογραφή του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989, ή ακόμα καλύτερα στις 35.000 που ανέφερε απόρρητη έκθεση του αλβανικού ΥΠΕΞ που εστάλη στις Βρυξέλλες το 2009.
Εάν ο πληθυσμός της ΕΕΜ θα πλησιάζει ή και θα ξεπερνάει τις 400.000 τότε είναι που θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην Αλβανία. Και το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι η Αλβανία τότε, αργά η γρήγορα θα υποχρεωθεί να υπογράψει μια συμφωνία τύπου «Αχρίδας» με τους Βορειοηπειρώτες. Με λίγα λόγια θα υποχρεωθεί η Αλβανία να δεχτεί ότι η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία είναι συστατικό στοιχείο ίδρυσης του Αλβανικού κράτους. Κάτι τέτοιο όμως θα άλλαζε υποχρεωτικά όλη την ατζέντα των σχέσεων και των δικαιωμάτων μεταξύ Αλβανίας και ΕΕΜ.
Σύμφωνα με αυτούς που αντιδρούνε, «το Σύνταγμα της Αλβανίας παρέχει σε όλους τους πολίτες ισότητα ενώπιον του νόμου και δεν κάνει διακρίσεις εξαιτίας της εθνικότητας ή της πίστεως». «Όλα αυτά τα χρόνια - ισχυρίζονται οι κύκλοι αυτοί - σημειώθηκαν μόνο πέντε προσφυγές για προσβολή της θρησκευτικής ταυτότητας, δεν υπάρχουν ενστάσεις και παράπονα για πολιτική διάκρισης λόγω της εθνικότητας, τα παιδιά από τους μικτούς γάμους δεν μπορούν να επιλέξουν το θρήσκευμά τους, πολλοί Αλβανοί θα δηλώσουν Έλληνες ή άλλης εθνικότητας απλώς για οικονομικούς λόγους, ενώ μεγάλες δυτικές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, δεν κάνουν απογραφές με ερωτήσεις για τη θρησκευτική ταυτότητα».
Για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν ακραίοι πολιτικοί κύκλοι στην Αλβανία, το ερωτηματολόγιο δεν πρέπει να περιέχει ερωτήσεις για την εθνική και θρησκευτική ταυτότητα των πολιτών. Οι κύκλοι αυτοί θεωρούν την απογραφή με το εθνικό και θρησκευτικό κριτήριο ως επιζήμια για την Αλβανία, για τους ακόλουθους λόγους:
1. Την απογραφή με τα κριτήρια αυτά τη συνιστά, δεν τη ζητά και δεν την επιβάλλει η Ε.Ε., η σύσταση αυτή μπορεί να προωθήθηκε από την Ελλάδα, γι΄ αυτό η Αλβανία δεν έχει λόγο να την εφαρμόσει.
2. Στην Αλβανία δεν υφίστανται προβλήματα εθνικού ή και θρησκευτικού χαρακτήρα, απογραφή με τα προαναφερόμενα κριτήρια έγινε σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, διότι εκεί υπήρξε μετατόπιση πληθυσμών.
3. Το αίτημα για απογραφή με τα κριτήρια αυτά δεν προέρχεται από τη μειονότητα.
4. Η απογραφή με τα προαναφερόμενα κριτήρια μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει, όπως για παράδειγμα μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων, και να αυξήσει τεχνητά τον αριθμό των μελών των μειονοτήτων.
5. Από τώρα στην Ελλάδα έχουν δηλώσει ελληνική καταγωγή 160.000 πολίτες από την Αλβανία. Η επίσημη επιβεβαίωση αυτού του αριθμού διά της απογραφής θα ήταν πολιτική νίκη της Ελλάδος και κίνδυνος για τον «εξελληνισμό» της Αλβανίας.
6. Η απογραφή στηρίζεται σε λανθασμένη νομική έννοια. Τι σημαίνει από νομικής άποψης εθνική και θρησκευτική ταυτότητα; Δεν υπάρχει νομικός ορισμός για τις έννοιες αυτές, ούτε σε εσωτερικό, ούτε σε διεθνές πλαίσιο.
7. Πώς θα προσδιοριστεί η εθνική και θρησκευτική ταυτότητα των παιδιών, καθώς και των μεταναστών.
8. Η απογραφή βάσει και του εθνικού και του θρησκευτικού κριτηρίου, στηριζόμενη στη δήλωση του κάθε προσώπου, έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα.
9. Η απογραφή με τα κριτήρια αυτά είναι μια εξωτερική και όχι εσωτερική ανάγκη και προέρχεται από κράτη που ζηλεύουν την πρόοδο του αλβανικού έθνους, το οποίο έχει σήμερα δύο κράτη και θέλουν να σπείρουν στη χώρα τη διχόνοια δημιουργώντας τεχνητές μειονότητες ή αυξάνοντας τεχνητά τον αριθμό των μελών των υπαρχόντων μειονοτήτων, πλήττοντας με τον τρόπο αυτό τους στυλοβάτες πάνω στους οποίους στηρίζεται η επιβίωση του ίδιου του έθνους.
10. Η Αλβανία σήμερα δεν πρέπει να υποκύψει σε πιέσεις των ελληνικών ακραίων κύκλων, συνεπώς, η απογραφή με τα παραπάνω κριτήρια δεν πρέπει να γίνει.
11. Οι Τσάμηδες ζητούν στο έντυπο απογραφής να συμπεριληφθεί και ο παράγων «τόπος γεννήσεως», και αυτό γιατί υπάρχουν αρκετοί που έχουν έγγραφα και πιστοποιητικά ότι έχουν γεννηθεί στη Θεσπρωτία. Με την απογραφή ελπίζουν να δημοσιοποιήσουν επίσημα αυτά τα έγγραφα ώστε να τα χρησιμοποιήσουν αργότερα σε διεθνές επίπεδο για τις αξιώσεις που έχουν κατά της Ελλάδας.
Ο Αλβανός υπουργός Επικρατείας και πρόεδρος της REPOBA (Επιτροπή Απογραφής του Πληθυσμού και των Κατοικιών) Genc Pollo, μιλώντας στην αλβανική Βουλή, προσπάθησε να καθησυχάσει αυτούς που αντιδρούν παρουσιάζοντας τις απόψεις και το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την απογραφή, τόνισε ότι η απογραφή δε θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Συγκεκριμένα, ο Pollo στην ομιλία του στη Βουλή δήλωσε: «Υπάρχει κάτι το οποίο θα πρέπει να είναι σαφές. Η απογραφή του πληθυσμού γίνεται για όλους εκείνους τους πολίτες που είναι αυτοπροσώπως παρόντες στη χώρα και κατοικούσαν μόνιμα στην Αλβανία τους 12 τελευταίους μήνες. Δεν μπορούμε να ενεργήσουμε απογραφή σε χώρους ξένης δικαιοδοσίας όπου ζουν Αλβανοί. Διατυπώθηκαν πολλές αντιρρήσεις στις οποίες χρειάζεται μια εξήγηση, διότι ορισμένες απ’ αυτές, όχι πολλές, μπορεί να είναι ειλικρινείς».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Pollo, αναφέρθηκε άλλη μια φορά στους μετανάστες αποκλείοντας ξανά με κατηγορηματικό τρόπο τη συμμετοχή τους στην απογραφή. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η απογραφή των μεταναστών δεν είναι εφικτή στην πράξη. Αυτοί δεν μπορούν να έρθουν για την απογραφή, εφόσον δεν έχουν έρθει ούτε για τις εκλογές». Ο Pollo δήλωσε επίσης ότι και στην περίπτωση που οι μετανάστες βρεθούν στην Αλβανία τη στιγμή της απογραφής, γι’ αυτούς δεν μπορεί να γίνει απογραφή, διότι δεν έχουν μια διεύθυνση τόπου κατοικίας στην Αλβανία. Σύμφωνα με τον Pollo, η πρακτική αυτή ακολουθείται και από άλλες χώρες του κόσμου και, κατά την άποψή του, η μη απογραφή των μεταναστών δε θα είχε καμία αρνητική συνέπεια.
Ο Pollo με τη δήλωσή του αυτή δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για την διενέργεια μιας σωστής και ειλικρινής απογραφής μια και αποκλείει όλους όσους βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός Αλβανίας, δηλαδή περίπου 1.500.000 Αλβανούς πολίτες. Μεταξύ αυτών περίπου το 80% των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των μελών της ΕΕΜ που θα απογραφούν να είναι περίπου 35.000, ένας αριθμός πολύ μακριά από τον πραγματικό αριθμό. Η δήλωση αυτή του υπουργού Επικρατείας Pollo, δείχνει τις προθέσεις και τις μεθοδεύσεις της αλβανικής κυβέρνηση για μια «ειλικρινή απογραφή».
Άλλωστε δεν έχουν περάσει παρά μόνον λίγοι μήνες από την δημοσίευση από τον «Ελληνισμό» επιστολής του ΥΠΕΞ Αλβανίας προς την ΕΕ, όπου ο αριθμός της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία συρρικνώνεται στις περίπου 30.000.
Η θέση αυτή της αλβανικής κυβέρνησης και του υπουργού Pollo, άλλαξε στη συνέχεια κάτω από τις διεθνείς και εσωτερικές πιέσεις. Άλλαξε, προς το παρόν και ο χρόνος διάρκειας της απογραφής αλλά και το ποιοι έχουν δικαίωμα να απογραφούν.
Αυτη ειναι δλδ η απειλη "θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος..."? Που καταντησες μο καψω ελλαδα, ο μονος τροπος να σκιαξεις μια αλβανια ειναι να της λες οτι δεν θα μπεις στην ευρωπη. Καταντια
re giori koti, stamata na grafeis gia ton eayto soy edo. an ayti tin anakoinoni tin egrapses esi ego eimai astronaytis. xaxaxaxaxa
Giori Koti proxwra , eisai etoimos!
Ο Τομέας Βορειοηπειρωτών της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.
to dikastirio to kserei oti o tomeas ekfrazei tin disareskia? eimai sigouros oti an to iksere tha ekfraze ta silipitiria tou..
Δημοσίευση σχολίου