Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Γιουλέκας: Η οικονομική κρίση δεν αποτελεί δικαιολογία για αντεθνικές ενέργειες όπως το κλείσιμο του Ελληνικού Σχολείου Κορυτσάς

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  Π. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ
Βουλευτής Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -  ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αν. Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
8/6/2011

Κίνδυνος για κλείσιμο
του ελληνικού σχολείου στην Κορυτσά

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο αν. Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, με αφορμή τις πληροφορίες για επικείμενο κλείσιμο του ελληνικού σχολείου στην Κορυτσά, εξαιτίας της μη καταβολής των λειτουργικών εξόδων του σχολείου και των μισθών του προσωπικού από τις ελληνικές αρχές.

Ο Κ. Γκιουλέκας χαρακτήρισε την στάση της κυβέρνησης ως απαράδεκτη, εάν, όπως είπε, οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν και αναφέρθηκε στη σημασία των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό – και όχι μόνον, αφού στο σχολείο αυτό σπουδάζουν πολλά παιδιά της ευρύτερης περιοχής άσχετα από την καταγωγή τους.  Η σημασία της λειτουργίας του μοναδικού ελληνικού σχολείου στη Κορυτσά δεν είναι μόνο εκπαιδευτική. Η πολυετής λειτουργία του δεν υπηρετεί μόνον την ελληνική παιδεία και τον  πολιτισμό για τους βορειοηπειρώτες αλλά συμβάλει τα μέγιστα και στη βελτίωση των σχέσεων των δύο κρατών.

Όπως εξήγησε ο αν. Τομεάρχης, το πρόβλημα  εντοπίζεται στην μη καταβολή των λειτουργικών δαπανών από πλευράς του ελληνικού κράτους από τον περασμένο Ιανουάριο. Μια κατάσταση, η οποία οδηγεί στη μη συνέχιση της λειτουργίας του σχολείου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και την ευσυνειδησία των εκπαιδευτικών που συνεχίζουν έως σήμερα με θέρμη να κρατούν πολύ ψηλά το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο σχολείο που υπηρετούν. Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για μια τέτοια ενέργεια της κυβέρνησης. Οι περικοπές μπορούν να γίνουν σε άλλες δαπάνες και όχι στο σχολείο της Κορυτσάς. Πολύ περισσότερο δε όταν το ενδεχόμενο κλείσιμο του σχολείου έρχεται την περίοδο που επίκειται η απογραφή του πληθυσμού στη γειτονική χώρα και πρέπει να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βορειοηπειρώτες να απογραφούν στον τόπο τους, δηλώνοντας την εθνική καταγωγή τους.

Εδώ και δεκαετίες, τόνισε ο βουλευτής, περίμεναν οι βορειοηπειρώτες στην Κορυτσά να δουν ελληνικό σχολείο στην πόλη, το οποίο τώρα κινδυνεύει από την εγκληματική ανευθυνότητα της κυβέρνησης που δεν μπορεί να αντιληφθεί την σημασία του. Ανάλογες δυσκολίες υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και για το σχολείο της Χειμάρρας, γεγονός που φανερώνει την έλλειψη ευαισθησίας για τέτοιου είδους θέματα. Καλούμε την κυβέρνηση να μην επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των βορειοηπειρωτών ως  αρωγοί στον δίκαιο αγώνα τους. 


                                                                                                Από το Γραφείο Τύπου

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΚΩΣΤΑ!ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ.ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΤΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ Β/ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ(ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ)ΕΙΣΑΙ ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΩΡΙΝΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ!

Ανώνυμος είπε...

vre sy anonime sovara pisteveis afta pou grafeis????????

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΦΙΛΕ 2.31 ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ.ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΟ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ.ΣΦΕΒΙΤΗΣ ΑΠ'ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ,ΠΑΣΗΒΙΤΗΣ ΑΠ' ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ,ΓΑΛΟΥΧΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ ΣΤΟΝ Β/ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΜΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΤΗ Β.ΗΠΕΙΡΟ ΑΠ'ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΤΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

Είμαι κι εγώ σε θέση να γνωρίζω την ευαισθησία του Κώστα Γκιουλέκα για το Βορειοηπειρωτικό και τους αγνούς Βορειοηπειρώτες. Τον έχει αγγίξει όσο λίγους ο αγώνας του Σεβαστιανού και ήταν στενότατα συνδεδεμένος με τον αξέχαστο Γρηγόρη Ντριγκόγια και τη ΣΦΕΒΑ, πράγμα που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι δεν έχει ιδιοτέλεια όταν μιλάει για Βόρειο Ήπειρο. Προσωπικά του εύχομαι, μέσα από το κόμμα του που όπως όλα τα ελληνικά κόμματα είναι εστία διαφθοράς και αλλοτρίωσης ιδανικών, να μπορέσει να κρατήσει τις αρχές του ως το τέλος και να είναι χρήσιμος για τον τόπο. Και χρήσιμος γίνεται με τέτοιες τοποθετήσεις. Εύγε από μένα στον Κώστα Γκιουλέκα!

Δημοσίευση σχολίου