Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Συνεχίζεται το «σίριαλ» Μπομποστίτσα!


  • Ποιοι και γιατί καλλιεργούν φαντάσματα
  • Ένα εξαιρετικό άρθρο του θεολόγου Σωτήρη Μπαμπούλα κάτοικο της Μπομποστίτσας Κορυτσάς

Οι τρεις κατηγορούμενοι Ναούμ Ντίσος
 Άλκης Κοροβέσης και Λουαν Ζάτσε
Ο εικονιζόμενος σταυρός είχε κατασκευαστεί μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, δίπλα από το μοναστήρι της Παναγίας, στο χωριό Μπομποστίτσα της Κορυτσάς, που φυλάσσονταν τα οστά δύο Ελλήνων στρατιωτών από τον Ελληνικό -Ιταλικό πόλεμο του 40. Το σημείο αυτό είχε μετατραπεί σε προσκύνημα και χώρο εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, κάτι που ενοχλούσε εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας που έψαχναν αφορμή για σκάνδαλο. Η διάστρωση ενός διαδρόμου από μπετό, για καλύτερη πρόσβαση στο χώρο, από τον Πρόεδρο της Ομόνοιας Κορυτσάς Ναούμ Ντίτσο, ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει το «τεράστιο σκάνδαλο» που κινητοποίησε εθνικιστικούς κύκλους, μέσα ενημέρωσης και τις δικαστικές αρχές που μόλις χθες ολοκλήρωσαν την προανακριτική διαδικασία!!! Οι τρεις κατηγορούμενοι είναι ο πρόεδρος της Ομόνοιας Κορυτσάς Ναούμ Ντίσο και οι δύο «εργολάβοι» Άλκης Κοροβέσης και Λουαν Ζάτσε. Κατηγορούνται για προσβολή τάφων και για εργασίες χωρίς άδεια οικοδομής.

Το άρθρο του κ. Σωτήρη Μπαμπούλα που ακολουθεί, πέρα από τον ωραίο και τεκμηριωμένο λόγο του είναι διπλά σπουδαίο αφού ο ίδιος είναι από αυτό το χωριό. Ο κ. Μπαμπούλας διαχειρίζεται  το αξιόλογο ιστολόγιο  http://ortodoksikoritsa.blogspot.com



Η Μπομποστίτσα το χωριό των 12 εκκλησιών , 5 εξ αυτών κάηκαν κατά την τουρκοκρατία. Κατά την δικτατορία καταστράφηκαν 4 ναοί συγκεκριμένα: 
1.        Το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
2.        Το Μοναστήρι  του Αγίου Νικολάου.
3.        Ο ναός του Προφήτη Ηλία.
4.        Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Νικολάου.
Το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου κατά την δικτατορία μετατράπηκε σε στρατόπεδο. Στο νεκροταφείο της ενορίας αυτής της εκκλησίας ήταν τα κοιμητήρια του χωριού πριν το 1940. Το Οκτώβριο αυτού του έτους στο βουνό Μοράβα είχαν πέσει στο πεδίο της μάχης πολλοί στρατιώτες των δύο πλευρών, ελλήνων και ιταλών πολλά από αυτά τα σώματα εξαφανίστηκαν γιατί τα έφαγαν τ’ άγρια ζώα. Απ’ την κορυφή του βουνού  μεταφέρθηκαν  δυο σώματα ελλήνων στρατιωτών από τον εργάτη ρου μοναστηριού Ράπο, τον οποίο τον είχε στείλει ο ηγούμενος του μοναστηριού Ησία, τα σώματα αυτά ενταφιάστηκαν με τις κατάλληλες τιμές  σ’ αυτό το νεκροταφείο.
Κατά την δικτατορία όταν το μοναστήρι ήταν στρατόπεδο, οι τάφοι μαζί με τους σταυρούς αυτού του κοιμητηρίου καταστράφηκαν ολοκληρωτικά διότι εκεί ξεφόρτωναν άμμο, τσιμέντο, σίδερα για τα οχυρά και τα τούνελ που χτίζονταν στη Μοράβα και στο Μαλι Κούκη (Κόκκινο Βουνό).
Το 1996 υψώσαμε το σταυρό σύμβολο του χριστιανισμού, ο οποίος υψώθηκε για να μνημονεύουμε συγχρόνως τους μπομποστιανούς που αναπαύονταν εκεί , αυτούς που είχαν χτίσει το καμπαναριό, και ο τελευταίος αλλά όχι λιγότερο σημαντικός λόγος ήταν για την δόξα των δύο ελλήνων στρατιωτών    που έπεσαν στην μάχη για την ελευθερία και αναπαύονταν εκεί από το 1940 -1941.
Τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους η οργάνωση Ομόνοια  έχτισε ένα διάδρομο από μπετόν η οποία ξεκινούσε πίσω από το καμπαναριό (νότιο-δυτικά), όπου δεν υπάρχει τίποτα, έπειτα συνέχισε στο διάδρομο που δημιουργούνταν ανάμεσα στους τάφους που κάποτε υπήρχαν.
Αυτή η κατασκευή, αν και η εκτελεστές του έργου έπρεπε να είχαν επικοινωνήσει με τη πλειοψηφία των συγχωριανών  και όχι μόνο με κάποιους  απ’ αυτούς, έγινε μεγάλο πρόβλημα στην Αλβανία τόσο μεγάλο που έφτασε μέχρι και την βουλή. Τα αθεϊστικά και εθνικιστικά  ΜΜΕ  , τα οποία το μόνο πράγμα που φυτεύουν  και αναδεικνύουν  είναι το μίσος, όπως  News 24, Top Channel, Vizion plus  κ.α, το μετέτρεψαν σε κεντρική είδηση. Οι βασικοί τίτλοι μιλούσαν για ιεροσυλία και καταστροφή κοιμητηρίων, εκταφή των προγόνων κ.α., κ.α.
Αλλά το πρόβλημα ήταν αλλού , τα πάντα γίνονταν για τους δύο έλληνες στρατιώτες οι οποίοι έπεσαν κατά το κοινό πόλεμο εναντίον του φασισμού. Πίσω από αυτή την  πολύ καλά σκηνοθετημένη φασαρία με κάμερες που «έβρισκαν οστά» ανθρώπων κ.α (πολλοι μπομποστιανοί είδαν αυτοκίνητα με πινακίδες Αυλώνας που αυτές τις μέρες κάθονταν μακριά από το χωριό  και άγνωστους  που κυκλοφορούσαν, είναι άξιο απορίας πως και ο Τζουφη αυτός ο «μεγάλος πατριώτης» τον είδαν στα μέρη αυτά για «διακοπές»)!!! Οι δημοσιογράφοι  που ανακάλυψαν το « σκάνδαλο» με την «υψηλότερη νοημοσύνη»,  (μια από αυτές η Ι. Δημήτρη ήταν αρκετές φορές μετεξεταστέα στο λύκειο και με τα δυσκολίας το τελείωσε ενώ η άλλη που ούτε καν τ’ όνομα της αξίζει να πούμε είναι ένα ανήθικο άτομο)  δημιούργησαν με την βοήθεια ( γιατί μόνες τους ούτε να μιλούν ούτε να γράψουν μπορούν) και την έμπνευση κάποιων εθνικιστικών κύκλων  (όπως PDIU, Sabri Godo, Pëllumb Xhufi, Μ. Baleta, Nikolla Marko κ.α) ένα ανύπαρκτο σκάνδαλο.
Οι συνέντευξης αυτών των καναλιών  επιλέχτηκαν και λαμβάνονταν από άτομα που είναι αθεϊστές , πλήρως αποτυχημένη κοινωνικά, οικογενειακά,  με αισθήματα κατωτερότητας απέναντι των συγχωριανών τους, άνθρωποι οι οποίοι δεν ξέρουν που πέφτει η εκκλησία και που υπάρχουν κοιμητήρια  και τι είδος κοιμητήρια, ποιοι έχουν ενταφιαστεί  και  που ζουν μέσα σε παραισθήσεις. Μου πήραν και εμένα συνέντευξη όλα τα ΜΜΕ αλλά κανένας δεν δημοσιοποίησε τις αλήθειες  που μόνο εγώ ξέρω πολύ καλά στο χωριό και για τα οποία έχω   λεπτομερείς γνώσεις . Αυτή ή αλήθεια ήταν καταστροφική για τα  ΜΜΕ οι οποίες ζητούσαν σκάνδαλο και φασαρία γιατί έπρεπε να βρουν ένα λόγο  για να φυτέψουν μίσος, εθνικιστικά αισθήματα,  για να ξεκινήσουν συζήτηση για την απογραφή του πληθυσμού , για να δυναμώσουν τα εθνικιστικά κόμματα , για να γεννήσουν άλλα εθνικιστικά κινήματα , για να δημιουργήσουν ανθρώπους που θέλουν  διάκριση, δύναμη, δόξα, για να ξεχάσει ο λαός τα προβλήματα, για να βρουν ενόχους  οι οποίοι θα καταδικαστούν, ώστε να τρομάξουν οι άλλοι και να μην ανακηρύξουν την αλήθεια, για να τρομοκρατήσουν τους ανθρώπους μιας άλλης εθνικότητας κ.α.  Όλους αυτούς τους λόγους έπρεπε να τους πληρώσει η Μπομποστίτσα, οι μπομποστιανοί, το μνημείο, η εκκλησία. Για ένα ψέμα, πολύς θόρυβος για το τίποτα λέει ο λαός. Λες και όλοι αυτοί οι οποίοι  μαζί με, και από αυτά, τα κοράκια που αναζητούν για ψοφίμια που εξαπάτησαν ακόμα και το πρόεδρο της δημοκρατίας, ξέρουν που είναι η Μπομποστίτσα, την ιστορία της, τι πληθυσμό έχει, πόσους ναούς έχει, πόσα νεκροταφεία έχει, που τα έχει, ποιος έχει ενταφιαστεί εκεί και τι κατοίκους έχει τώρα. ( Το ενδιαφέρων είναι ότι δύο από τους μπομπστιανούς  που μιλούσαν σε διάφορες εκπομπές δεν έχουν κανένα ενταφιασμένο σ’ εκείνο το νεκροταφείο. Ενώ ένας άλλος που έβλεπε τον παππού του στο όνειρο, εκτός του  ότι ο ίδιος ήταν σε κλινική για ψυχικά αρρώστους, τον παππού αυτό τον έδερνε μέχρι την ημέρα που απεβίωσε!! Αλλά το κορυφαίο είναι ότι όταν ο Ενβέρ Χότζα, ο αντίχριστος και τα σκυλιά του, έσκαψαν με τρακτέρ το νεκροταφείο του χωριού στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου και τα οστά των νεκρών τα πέταξαν στο ποτάμι , αυτοί ήταν συνεργάτες των κομμουνιστών στο έγκλημα, κανένας δεν βγήκε να διαμαρτυρηθεί, μάλιστα ούτε σήμερα που είναι ελεύθεροι να το πουν δεν το λένε. Αυτοί είναι οι πατριώτες μπομποστιανοί που τα ΜΜΕ τους εμπιστεύτηκαν τα θεμέλια της απάτης που δημιούργησαν.) 
Κατά το ελληνό - ιταλικό πόλεμο εμείς υποδεχθήκαμε τους έλληνες ως απελευθερωτές, τρώγαμε και πίναμε μαζί  στο δωμάτια με τζάκι, τους θεωρούσαμε αδέρφια. Οι στρατιώτες που έπεσαν στο πόλεμο  ενωτίων του φασισμού είναι κοινή ήρωες  του ελληνικού και αλβανικού λαού. Εκείνες τις δύσκολες στιγμές οι έλληνες και οι αλβανοί μοίρασαν και την μπουκιά και βοήθησαν ο ένας τον άλλον.
Ένας εξ αυτών που εμπνέουν αυτή την κατάσταση  ο κ Πελουμπ Τζούφη είπε πως «τότε σ’ εκείνο τον πόλεμο οι έλληνες ήρθαν να πάρουν την Β. Ήπειρο». Τι σκέφτεται αυτός ο ψευδό ιστορικός. Ας του πει κάποιος  ότι τώρα πηγαίνουμε προς την Ευρώπη και όχι προς το Αφγανιστάν.
Ο γενναίος ελληνικός στρατός τους πήγε τους ιταλούς μέχρι  κοντά στην Αυλώνα, δεν υπάρχει βουνό, λόφος, ρυάκι χωρίς να έχει χυθεί ελληνικό αίμα.
Στην Μπομποστίτσα υπάρχουν τρείς τάφοι ελλήνων τους έχουμε τιμήσει και θα τους τιμούμε. Η Ελλάδα ήταν σύμμαχος της Αγγλίας, Αμερικής και Ρωσίας σ’ αυτό το πόλεμο…!  Ενώ πολλές χώρες που σήμερα είναι φίλες της Αλβανίας ήταν συνεργάτες των φασιστών όπως πχ Τουρκία.
Κάθε φορά που ακούω αυτές τις φωνές μου έρχεται στο μυαλό μια ιστορία, ανέκδοτο. Στην Τουρκία πολύς κόσμος γινόταν θυσία για το σουλτάνο πηδώντας από ένα βράχο στο γκρεμό. Έφτασε και ο Ναστραδίν Χότζα  με το γάιδαρο του και τους είπε: « Θα γίνω και εγώ θυσία μαζί με το γάιδαρο». Όταν πήγε στη κορυφή του βράχου ο γάιδαρος είδε το γκρεμό και στάθηκε δυνατά, όσοι ήταν εκεί δίπλα του έλεγαν «πήδα»!! Αλλά ο Ναστραδίν Χότζα απάντησε « όταν δεν πηδά ο γάιδαρος θα πηδήξω εγώ; Φανταστείτε πως ήταν αυτοί που πήδηξαν. Αυτοί ήταν ποιο γάιδαροι από το γάιδαρο μου».
Όλο αυτό δεν είχε καμία βάση και όλοι πήδηξαν στο γκρεμό. Γκρεμό στο οποίο δεν πηδούσαν ήρωες για την πατρίδα, να είστε σίγουρη γι’ αυτό.
Για χάρη της αλήθειας  ας παραιτηθούμε από το δρόμο του μίσους και του εθνικισμού που καταστρέφουν αυτό το τόπο. Ας σταματήσουν να δημιουργούν σκηνές εκταφής αλλά ας θάψουν τα πάθη και τα ψέματα τους. Τους προσκαλώ να ξαναβρούν την ζωή των προγόνων τους πριν μετατραπούν σε μουσουλμάνοι.
Τότε δεν θα φοβούνταν την αλήθεια αλλά θα την υπηρετούσαν. Ο Χριστός είπε «Εγώ ειμή το φως του κόσμου , αυτός που θα μ’ ακολουθήσει δεν θα περπατήσει στο σκοτάδι αλλά στο Φως της Ζωής». Ο δρόμος της Ορθοδοξίας είναι η λύση και όχι ο δρόμος των καμικάζι και της ηλιθιότητας που το μόνο πράγμα που τους απασχολεί είναι να σπείρει  μίσος και να θερίζει κάθε είδος κέρδους από τα πτώματα που θα δημιουργήσει πίσω του.

Σωτήρης Μπαμπούλλας από την Μπομποστίτσα.

Άρθρα σχετικά με το θέμα:

Η ΟΜΟΝΟΙΑ καταδικάζει τη βεβήλωση του μνημείου στη Μπομποστίτσα Κορυτσας

Μια δήλωση του Έλληνα Πρόξενου στην Κορυτσά προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Αλβανία

Έφτασαν σε σημείο να κάψουν τα στεφάνια που κατατέθηκαν στο μνημείο των πεσόντων του 1940 στη Μπομποστίτσα.

Έπεσαν στο κενό οι κατηγορίες των Αλβανών περί προσβολής νεκρών στη Μπομποστίτσα

3 comments:

Ανώνυμος είπε...

Προσχή γιατί αυτή η υπόθεση κρύβει πολύ κουτοππονηριά.

Ανώνυμος είπε...

Tha sumfoniso me ton elenximos.Oi Koritsaioi einai MEGALOKEFALAIO
kruvoun megalh koutoponiria kai ola auta umnontas orthodoksia kai ellhnismo.
As min anafertho stis gunaikes korutsaies lene sunexeia oti einai gunaikes gia spiti,kales noikokures(!!!) kai alla polla giati tha ksefugoume apo to thema

Ανώνυμος είπε...

Άντε ξεκινήσαμε το ΧιμαροΒουρκαροΔροπολιτικο πάλι......Βορειοηπειρωτη βαλε και μια φωτογραφία της Μενεγακη να αποκτήσουν και λίγο χρωματισμό τα σχόλια.

Δημοσίευση σχολίου