Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ενόψει τοπικών εκλογών οι Αλβανοί απευθύνονται με παροχές σε διάφορες κοινότητες εκτός από τους Έλληνες που τους έβαλλαν να τσακώνονται μεταξύ τους.


Δίγλωσσες πινακίδες στους Σλαβομακεδόνες
Με πανηγυρικό τρόπο τοποθετήθηκαν οι πινακίδες στα 9 χωριά της Επαρχίας Pustec (πρώην Liqenas) του Νομού Πογραντετς της Περιφέρειας Κορυτσάς που κατοικείται από Σλαβομακεδόνες. Παρόντες στη διαδικασία τοποθέτησης των πινακίδων ήταν ο πρόεδρος της επαρχίας Gazi Baba, Toni Trajkovski, Teodor Petrov πρόεδρος του παγκοσμίου συμβουλίου "Μακεδονίας", και ο πρόεδρος του συνδέσμου "Μακεδόνες του Αιγαίου" Tashko Ivanov. Εκτός από τα Αλβανικά οι ονομασίες των χωριών αναγράφονται στη γλώσσα τους με δύο τρόπους, με λατινικούς χαρακτήρες και κυριλλικούς.  H μειονότητα αυτή αναγνωρίζεται από το Αλβανικό κράτος ως «Μακεδονική» ενώ πρόσφατα ίδρυσαν το δικό τους κόμμα με την επωνυμία «Μακεδονική Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Ένταξη» που συμμετέχει στις ερχόμενες εκλογές συνεργαζόμενο με την «Συμμαχία για τον Πολίτη» των κυβερνητικών κομμάτων.  
Ο Ράμα παρουσίασε το νέο τζαμί των Τιράνων
Με στόχο την ψήφο των μουσουλμάνων, έξι μέρες πριν από τις εκλογές, ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος και Δήμαρχος Τίρανων Εντι Ράμα που διεκδικεί το δήμο της πρωτεύουσας  για τέταρτη συνεχόμενη φορά, προήδρευσε του διαγωνισμού για την ανάδειξη της μελέτης τζαμιού και κτήριο πολλαπλών χρήσεων της μουσουλμανικής κοινότητας με συνολική επιφάνεια 5.000μ2 που θα δεσπόζει στο κέντρο των Τιράνων. Για την κατασκευή Ορθόδοξου ναού στο κέντρο των Τιράνων, είχε παραχωρηθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία το 1998 οικόπεδο, ως αποζημίωση για την κατεδάφιση της εκκλησίας που βρίσκονταν στη θέση που είναι σήμερα το περίφημο 15οροφο ξενοδοχείο. Η κατασκευή του ναού τώρα ολοκληρώνεται και βασικό εμπόδιο όλα αυτά τα χρόνια ήταν ο «Ορθόδοξος» Ράμα.  Το τζαμί στο κέντρο των Τιράνων δεν έχει κατεδαφιστεί από το κομουνιστικό καθεστώς καθώς χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, επειδή όμως δεν καλύπτει τις ανάγκες των μουσουλμάνων, ο δήμαρχος όχι μόνο τους παραχωρεί οικόπεδο άλλα κήρυξε και χρηματοδότησε διεθνή διαγωνισμό για την μελέτη.
Οι πινακίδες στην Ελληνική Μειονότητα
Οι πρώτες και τελευταίες ελληνικές πινακίδες στην περιοχή όπου ζει η Ελληνική Μειονότητα, τοποθετήθηκαν το 2005, στην περιοχή της Δρόπολης και στον άξονα Γεωργουτάτες - Μεσοπόταμο με τι περισσότερες από αυτές να είναι σήμερα μουντζουρωμένες.  Από τότε, οι απαιτήσεις για ελληνικές πινακίδες περιορίζονταν μόνο στις ενδοβορειοηπειρωτικές συζητήσεις. Κανένας εκπρόσωπος μας στην Αλβανική βουλή δεν το απαίτησε αλλά και κανένας εκλεγμένος τοπικός άρχοντας δεν φρόντισε για αυτό, αν εξαιρέσουμε μόνο δύο ενέργειες. 1. Την αφαίρεση των αλβανικών πινακίδων από το Δήμο Χειμάρρας, με εντολή του δήμαρχου Βασίλη Μπολάνου καθώς δεν ήταν δίγλωσσες (Ελληνικά και Αλβανικά) όπως είχε ζητήσει η τοπική κοινωνία μέσο του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως προβλέπει ο Αλβανικός νόμος, ενέργεια η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Αλβανία, με αποτέλεσμα την καταδίκη του Μπολάνου από την Αλβανική δικαιοσύνη. 2. Τη αίτηση που στάλθηκε στον αρμόδιο αλβανό υπουργό    από τον Έπαρχού Αλύκου Ηλία Θανάση την οποία συνυπογράφουν και οι έπαρχοι Μεσοποτάμου,  Φοινίκης, Λιβαδειάς και Δίβρης για τοποθέτηση πινακίδων στα Ελληνικά στους άξονες Μαυρομάτι – Άγιοι Σαράντα και Άγιοι Σαράντα - Τζάρα. Η παρουσίαση Ελληνικών πινακίδων σαν «λάβαρα», στην προεκλογική συγκέντρωση του κ. Λούτση στο Φοινίκη όχι μόνο δεν τον τιμάει αλλά προσβάλει τη νοημοσύνη των κατοίκων της. Θα μπορούσε να το κάνει ο κ. Σπύρος που διεκδικεί την Επαρχία για πρώτη φορά αλλά όχι ο κ. Λούτσης που είναι ήδη 7 χρόνια έπαρχος και διεκδικεί νέα τετραετία. Φαντάζομαι πως αυτές οι πινακίδες θα βρίσκονται σε κάποια αποθήκη και ο κ. Λούτσης θα περιμένει κάποια έγκριση…
Κατά τα άλλα, ο αντίπαλος στις τοπικές εκλογές της 8ης Μαΐου για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου είναι κάποιοι άλλοι Έλληνες. Για το ΚΕΑΔ είναι οι άνθρωποι του ΜΕΓΑ που συνεργάζονται με το Μπερίσα και για το Μέγα είναι οι άνθρωποι του ΚΕΑΔ που συνεργάζονται με το Ράμα. Στόχος τους είναι να αποδείξουν πόσο κακοί είναι οι άλλοι και το πετυχαίνουν και οι δύο μια χαρά. Όλα αυτά μόνο στη Χειμάρρα και στις οκτώ αναγνωρισμένες από τους Αλβανούς ως μειονοτικές περιοχές γιατί τους άλλους Έλληνες τους στείλαμε προίκα στην αγκαλιά των αλβανικών κομμάτων

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

H επίκερη κατάσταση στην οπία βρήσκετε o ελληνιζμός της Αλβανίας είναι προιόν της μεγαλομανίας και των ανηθικων λοβιων συμφέροντων, των «ηγέτων», Ομονοιας, ΚΕΑΔ συν ΜΕΓΑ. Η τερψη της εξουσιας τους απομακρυνε απο το σκοπο για τον οποιον οι ΕΕΜ τους εμπιστευτικε το πολιτικο μελλον. Η προσπαθειες να κριψουν την αληθεινη ουσια στην κοινη γνωμη ειναι ορατος υποκρισια της αποτυχιας. Οι «ηγετες» του ΚΕΑΔ και ΜΕΓΑ πουλισαν τα συμφεροντα της ΕΕΜ. Υποδουλοι οι παράσιτοι, αφελής οι πουλήμενοι, ο χρόνος θα το βεβαιωσει αυτο που σήμερα γνωριζουμε ειναι ο ζηλος της διαλιση της ΕΕΜ και της εξάλειψης του ρόλου της.
Η κοντόφθαλμη ανηθικη πολιτική, τεθεί σε λειτουργία τα συμφέροντα των άλλων.
Η προσπάθιες τους δεν σκοπέβουν να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετοποιήζει ΕΕΜ. Ο αγώνας τους σκοπέυει την ποιο πέρα διέρεση, την αλοιώσει της ΕΕΜ . Η αλλοιώσει της εθνικής ταυτότητας, η αιώνια προσπάθεια των διάφορων αντί ελληνικών κύκλων. Με ενα λογο έγκλιμα.

Ανώνυμος είπε...

sosto se vrisko anonime, oloi tous niazontai mono gia tis karekles kai tin tzepi tous, emas mas exoun grammenous..alla oi ekloges erxontai..o kathenas tha parei auto pou tou aksizi!!diladi MAYRISMA!!!Ntropi kai aisxos pou mas katantisan etsi, o kosmos na exi xoristi kai na alliloskotonomaste metaksi mas!!!

Ανώνυμος είπε...

Me tis pinakides stous dromous ton xorion mas ti ginete ? Thimame oti o eparxos alikou ilias thanasis ixe kani etisis sto armodhio ipourgio , alla meta kamia enimerosi. To K.E.A.D exi kani kamia kinisi dikdikisis dikeomaton gia tin diglosia stis pinakides ton dromon ? giati exo mia sigouria oti oxi ?

Ανώνυμος είπε...

O S.RAMA, META APO POLY-ORH SYSKEPSH ME TO S. DULE EBGALAN MIA PSHMENH APOFASH:
THA FTIAKSOUN ENA MEGALOPREPO TZAMI STH MESH TON TIRANON !!
META EXEI SEIRA H GORANTZH, H IDIAITERH PATRIDA TOY DULE !!EKEI THA KANOUN ENA MINARE POY NA FENETE APO THN KAKABIA !!
XA XA XA XA !!!

Δημοσίευση σχολίου