Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Συνελήφθει διαρρήκτης εκκλησιών

Είχε κλέψει το παγκάρι από 7 ναούς στη Δρόπολη και στο Πωγώνι
Η αλβανική αστυνομία συνέλαβε χθες τα ξημερώματα, στο Λάμποβο Σταυρού του Αργυροκάστρου, τον 35 χρόνο Bujar Kalemi από το Τεπελένι, τη στιγμή που προσπαθούσε να διαρρήξει την εκκλησία. Τον κακοποιό αντιλήφθηκε κάποιος χωρικός τη στιγμή που άνοιγε με λοστό την εξώπορτα και ειδοποίησε την αστυνομία Αργυροκάστρου. Η κινητοποίηση ήταν άμεση και ο διαρρήκτης συνελήφθει έξω από το χωριό Λάμποβο στην προσπάθεια του να διαφύγει. Η εκκλησία του Λαμπόβου (φώτο) είναι από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Βορείου Ηπείρου και είχε γίνει πολλές φορές στόχος διαρρηκτών.
Στην ανάκριση της αστυνομίας ο δράστης ομολόγησε την διάρρηξη άλλων 7 εκκλησιών στην περιοχή του Αργυροκάστρου και συγκεκριμένα στη Δρόπολη την εκκλησία της ..... Γοραντζής και της Αγίας Παρασκευής στο Τεριαχάτι, στο Πωγώνι τις εκκλησίες της Πολύτσανης, στους Σχωριάδες, στο Χλομό , τη Σοπική και στην περιοχή της Ζαγωριάς την εκκλησία της Χοστέβας.
Οι διαρρήξεις των εκκλησιών στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου με στόχο τα αρχαία αντικείμενο όπως εικόνες, ξυλόγλυπτα, σκεύη κλπ, είναι μια πραγματική μάστιγα για την περιοχή ενώ η Ομόνοια με διάφορες ανακοινώσεις καταγγέλλει την αδιαφορία των Αλβανικών αρχών.
Ο δράστης που είχε φυλακιστεί στο παρελθόν για διάφορες κλοπές  είπε στην ανάκριση του ότι στόχος ήταν μόνο τα παγκάρια και δεν είχε καμία ανάμειξη με τις άλλες κλοπές των ιερών αντικειμένων.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου