Τοπικές εκλογές, νέος εκπαιδευτικός νόμος και απογραφή
Τα μέλη του προεδρείου του κόμματος «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον», συνήλθαν το Σάββατο ημερομηνία 19 Φλεβάρη 2011 στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στους ΄Αγιους Σαράντα και υπό την αιγίδα του Προέδρου κύριου Χρηστάκη Κίτσιου συζήτησαν επί δυόμιση ώρες:
- Την πλατφόρμα για τις τοπικές εκλογές της 8 Μαϊου.
- Τις προτάσεις των ειδικών για το σχέδιο νόμου « Περί προπανεπιστημιακής παιδείας».
- Τις θέσεις του κόμματος σχετικά με το θέμα της απογραφής του πληθυσμού.
- Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφιοτήτων και,
- Την αναδιάρθρωση της σύνταξης της εφημερίδα «MEGA-BHMA”.
Σχετικά με την πλατφόρμα για τις τοπικές εκλογές, ο πρόεδρος κύριος Κίτσιος τόνισε ότι για τους ΄Ελληνες η τοπική εξουσία αποτελεί το πιο φερέγγυο και το πιο προσιτό μέσο με το οποίο μπορούν να προωθηθούν η ανάπτυξη, η ασφάλεια και η εφαρμογή των δικαιωμάτων. Το Κόμμα των Ελλήνων θα υποστηρίξει και θα συνεργαστεί με όλους τους αιρετούς που θα προκύψουν από τις επικείμενες εκλογές και προτείνει ώστε ο θεσμός της ΄Ενωσης ΄Επαρχων να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και των συμβούλων και βουλευτών ελληνικής καταγωγής απ΄οποιαδήποτε διοικητική μονάδα ή πολιτική δύναμη προκύψουν. Μόνος στόχος μας είναι η απόδοση της συνεργασίας μέσα από κοινή στρατηγική όσον αφορά τα εθνικά θέματα, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της προστασίας των Ελλήνων. Τονισε ότι το MEGA θα κατέβει χωρίς συνδυασμό στις εκλογές και τη μόνη συνεργασία που θα κάνει είναι εκείνη με όλους τους ΄Ελληνες που πιστεύουν στην αλλαγή πέρα από την ιδεολογία και τα κομματικά κλισέ.
Στην πλατφόρμα για τις τοπικές εκλογές αναλύεται λεπτομερώς η στρατηγική που θα ακολουθηθεί στην εκλογική καμπάνια για την ανάδειξη του Κόμματος των Ελλήνων ως πρώτο στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Σημαντικό χρόνο στη συζήτηση το προεδρείο αφιέρωσε στις τεκμηριωμένες προτάσεις της Επιτροπής Παιδείας του Κόμματος όσον αφορά το σχέδιο νόμου «Περί προπανεπιστημιακής παιδείας» που θα συζητηθεί σύντομα στην Αλβανική Βουλή. Οι προτάσεις αυτές που θα αποσταλούν επίσημα στο Υπουργείο Παιδείας έχουν ως εξής:
Στην παράγραφο 3 του άρθρου 10 να προστεθεί: «Οι οδηγίες που καλύπτουν τη ρύθμιση των υποθέσεων που αφορούν την παιδεία στη γλώσσα των εθνικών μειονοτήτων, το Υπουργείο τις εγκρίνει μετά τη συμφωνία με τις ενδιαφερόμενες ομάδες».
Στην παράγραφο 4 του άρθρου 26 στο Εθνικό Συμβούλιο της Προπανεπιστημιακής Παιδείας που θα αποτελείται με 23 μέλη να προστεθεί «και μία προσωπικότητα αντιπρόσωπος των εθνικών μειονοτήτων».
Στο άρθρο 29 να προστεθεί η παράγραφος 4 « στις περιφέρειες όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός μειονοτικού πληθυσμού δημιουργείται ειδική διεύθυνση που θα ασχοληθεί με την οργάνωση και την υποστήριξη της εκπαιδευτικής υπηρεσίας για τους μειονοτικούς μαθητές στη δικαιοδοσία της. Η διεύθυνση αυτή να επανδρώνεται με ειδικούς από τις μειονότητες»
Στην παράγραφο 3 του άρθρου 52, μετά από το « Ο υπουργός, μετά από διαβουλεύσεις με το ΕΣΠΠ» να προστεθεί «και μετά από συμφωνία των ενδιαφερόμενων μειονοτικών ομάδων για υποθέσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευση στα μειονοτικά σχολεία», …εγκρίνει τα προγράμματα…»
Στο άρθρο 56 να προστεθεί η παράγραφος4 « Οι εξετάσεις διεξάγονται στην αλβανική γλώσσα, στη γλώσσα των μειονοτήτων ή σε κάποια άλλη γλώσσα»
Στο άρθρο 57 μετά τις λέξεις « Αλβανική Γλώσσα» να προστεθεί, «η Γλώσσα και η Λογοτεχνία στη γλώσσα των μειονοτήτων»
Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 59 να προστεθεί: «Τα ενδεικτικά για τους μειονοτικούς μαθητές εκδίδονται και στη γλώσσα των μειονοτήτων».
Προτείνεται επίσης «όλα τα άλλα σχολικά έγγραφα να εκδίδονται και στη γλώσσα των μειονοτήτων» και «τα προγράμματα της Γλώσσας και των Θετικών Επιστημών καθώς και τα αντίστοιχα κείμενα για τους μειονοτικούς μαθητές να είναι ταυτόσημα με εκείνα του μητρικού κράτους»
Το προεδρείο θεώρησε σοβαρές τις παραπάνω προτάσεις και εξουσιοδότησε την Επιτροπή Παιδείας και τον Πρόεδρο να συντάξουν άμεσα το κείμενο για το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και την ενημέρωση προς τους ΄Ελληνες νομοθέτες στην Αλβανική Βουλή να παρακολουθήσουν την εξέλιξη ως την έγκριση του νόμου.
Για το θέμα της απογραφής του πληθυσμού, ο πρόεδρος κ. Κίτσιος ενημέρωσε το προεδρείο για όλη την πρόσφατη προσπάθεια ορισμένων κύκλων στην Αλβανία για την απαλοιφή των λημμάτων «εθνικότητα» και «θρήσκευμα» από το ερωτηματολόγιο. Τόνισε ότι το MEGA κατήγγειλε δημοσίως την ωμή παρέμβαση και χειραγώγηση των δικαστηρίων του αντιπροέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης Κρεσνίκ Σπαχία και ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να σταματήσουν αυτές οι αντισυνταγματικές ενέργειες που προσβάλλουν τη συνείδηση των Ελλήνων και αμφισβητούν τη δημοκρατία στην Αλβανία.
Με ιδιαίτερη προσοχή το προεδρείο συζήτησε τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής των υποψηφιοτήτων για την τοπική αυτοδιοίκηση που θα εφαρμοστούν κατά την προκριματική φάση. Στόχος του Κόμματος είναι να διευρύνει τη συνεργασία με τη βάση, να λάβει υπόψη τις προτάσεις της και να δραστηριοποιήσει τους περισσότερους ΄Ελληνες στον αγώνα για την επίλυση των διαχρονικών και καθημερινών τους προβλημάτων.
Το προεδρείο αποφάσισε να συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας και να δραστηριοποιηθούν στην ενημέρωση περισσότεροι δημοσιογράφοι, ανταποκριτές και αρθρογράφοι.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
4 comments:
Sothikame Kitso mouuu........
Πραγματικά τρομερό σχόλιο απέναντι στις προτάσεις του Mega. Έχετε φοβερά επιχειρήματα που κλείνουν στόματα.
allaxte to onoma sas sto mega kante to MUGA...i voreioipeirotes theloun enotita OXI megasotires....enotita k omonoia......
Εσύ Alex85 έθεσες ακόμα πιο ατράνταχτα επιχειρήματα. Έπρεπε να πάτε για δικηγόροι εσύ και ο 3:00
Δημοσίευση σχολίου