Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Παρουσίαση από την Π. Σ.Ε. του νέου βιβλίου του Δήμαρχου Σαγιάδας.

«ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΣ - ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ (1990 - 2010)»
Την είδηση μας την έστειλε αναγνώστης του ιστολογίου. Δημοσιεύουμε με ευχαρίστηση το κείμενο γιατί ο κ. Μάστορας είναι γνωστός από τις πολλές επισκέψεις και ευαισθησίες που έχει για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Δεν μπορούμε όμως να μην αναφέρουμε ότι μας ξένισε τόσο ο τίτλος όσο και το περιεχόμενο του βιβλίου. Από τον κ. Μάστορα θα περιμέναμε να αντιμετωπίσει το θέμα από άλλη οπτική γωνία γιατί 1. Στη Θεσπρωτία εργάζονται εποχιακά πάρα πολύ συμπατριώτες μας και δεν είναι αλλοδαποί. 2. Μέσα σε αυτούς τους οικονομικούς μετανάστες  που αναφέρει υπάρχουν πάρα πολλοί συμπατριώτες μας που στα 50 χρόνια της δικτατορίας  έχασαν την επαφή με τον ελληνισμό και πρέπει να ενταχθούν ξανά στις ρίζες τους. 3. Οι ρηχοί φανατικοί της  πολυπολιτισμικότητας και αριστεροί ψευτοκουλτουριάριδες στην Ελλάδα του σήμερα, μας περισσεύουν, από τον κ. Μάστορα θα περιμέναμε μια ποιο πατριωτική στάση στο θέμα. Θα επικοινωνήσουμε με τον κ. Μάστορα και περιμένουμε την τοποθέτηση του, ως τότε διαβάστε την είδηση όπως μας την έστειλαν.  

Με πρωτοβουλία του προεδρείου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας, διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Σ.Ε., την Τετάρτη 16 Ιουνίου, η παρουσίαση του νέου βιβλίου, του δημοσιογράφου και Δήμαρχου Σαγιάδας κ. Βαγγέλη Μάστορα, με τίτλο: «ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΣ - ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ (1990 - 2010)».
Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, από Ηπειρώτες της αποδημίας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, την οποία, τίμησαν με την παρουσία τους, οι Βουλευτές, Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας και Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Παντούλας, ο πρώην Υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Κώστας Αλεξίου, ο Ηπειρώτης πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Γιώργος Κούρτης, ο Νομάρχης Θεσπρωτίας κ. Βασίλης Γιόγιακας κ.λ.π.!
Την εκδήλωση «άνοιξε» ο έφορος πολιτισμού της Π.Σ.Ε. και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ πολυφωνικού τραγουδιού κ. Αλέξανδρος Λαμπρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια, στην προσωπικότητα και το έργο του κ. Βαγγέλη Μάστορα, ως δημοσιογράφου, ως Δημάρχου του Δήμου Σαγιάδας και ως συγγραφέα, υπενθυμίζοντας ότι το βιβλίο αυτό είναι το τέταρτο κατά σειρά που εκδίδει ενώ η Πανηπειρωτική, παρουσιάζει το τρίτο βιβλίο του. (προηγήθηκαν τα: «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ ΤΥΠΟ» και «ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ» ΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ - ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΕΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΙ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (1936 - 2007)» τα τελευταία τέσσερα χρόνια!
Χαιρετισμούς απεύθυναν ο πρόεδρος της Π.Σ.Ε. κ. Κώστας Αλεξίου, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας, ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Παντούλας, ο πρώην Υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Νομάρχης Θεσπρωτίας κ. Βασίλης Γιόγιακας και ο λογοτέχνης - λαογράφος κ. Δημήτριος Μήτσης (Μητς - Μητς).Το βιβλίο παρουσίασαν, η Θεσπρωτή, ανώτατη δικαστικός και λογοτέχνης κ. Σταυρούλα Δημητρίου και ο γνωστός δημοσιογράφος της αθηναϊκής εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» και συγγραφέας κ. Γκαζμέντ Καπλάνι.Τις ευρύτερες διαστάσεις και προεκτάσεις της μετανάστευσης αλλοδαπών, οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα και στην Ήπειρο ειδικότερα, επεσήμανε μεταξύ άλλων, στην μεστή και συγκροτημένη αναφορά της, η κ. Δημητρίου, η οποία χαρακτήρισε το βιβλίο «ως εξαιρετική, ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη εργασία και έρευνα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε επιστημονικό επίπεδο, για την άντληση χρήσιμων στοιχείων για την μετανάστευση και τους μετανάστες».Οι αναφορές του κ. Γκαζμέντ Καπλάνι, είχαν περισσότερο βιωματικό χαρακτήρα, αφού και ο ίδιος, πέρασε τα σύνορα από τη Σαγιάδα, για να θεωρείται σήμερα επιτυχημένος και καταξιωμένος στην Ελλάδα, γεγονός που όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν του το . συγχωρούν ούτε οι συμπατριώτες του Αλβανοί ούτε οι Έλληνες ενώ χαρακτήρισε το βιβλίο, εξαιρετικό και πολύτιμο βοήθημα και συνεχάρη τον συγγραφέα.Tην εκδήλωση «έκλεισε» ο κ. Μάστορας, ο οποίος αναφέρθηκε επιγραμματικά στα περιεχόμενα του βιβλίου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι σήμερα, είκοσι περίπου χρόνια μετά το μαζικό κύμα φυγής, κυρίως Αλβανών προς την Ελλάδα, το σκηνικό στην Ήπειρο έχει αλλάξει άρδην.Δημιουργείται μια νέα, πολυπολιτισμική κοινωνία και αλλάζει ο χάρτης στην εκπαίδευση, στους εργασιακούς χώρους, στο τοπικό κοινωνικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι κ.λ.π., με καταλυτική την παρουσία, των αλλοδαπών - οικονομικών μεταναστών, τους οποίους, οι τοπικές κοινωνίες της Ηπείρου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποδέχονται και επιδιώκουν, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, την κοινωνική τους ένταξη.Καταλήγοντας ο κ. Μάστορας, ευχαρίστησε τους παριστάμενους για την ανταπόκριση τους στην πρόσκληση, το προεδρείο της Π.Σ.Ε. και τους εκλεκτούς παρουσιαστές του βιβλίου.Να σημειωθεί πως την έκδοση του βιβλίου, χρηματοδότησε, με πρόταση του κ. Νομάρχη, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας και τα έσοδα από τις πωλήσεις του, θα διατεθούν εξ ολοκλήρου στο ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ «ΑΡΙΑΔΝΗ»

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

"Οι ρηχοί φανατικοί της πολυπολιτισμικότητας και αριστεροί ψευτοκουλτουριάριδες στην Ελλάδα του σήμερα, μας περισσεύουν, από τον κ. Μάστορα θα περιμέναμε μια ποιο πατριωτική στάση στο θέμα. "

yponoeis oti oi aristeroi den einai patriotes?
An apefthinese mono se deksious (anathema kai an ikseres ti simainei afto) min kataxrazesai ton oro boreioipeirotis

Βορειοηπειρώτης είπε...

Δεν καταλάβες, αναφέρομαι στους ψευτοκουλτουριάριδες αριστερούς και όχι σε όλους.

Όχι μόνο στα μέρη μας αλλά και παγκοσμίως οι πραγματικοί αριστεροί είναι ελάχιστοι. Τραγική απόδειξη η κατάληξη των καθεστώτων τους.

Απευθύνομε σε όλους του Βορειοηπειρώτες, αν εσύ είσαι περήφανος για την αριστερά στείλε μας κανένα κείμενο γιατί θα έχει ενδιαφέρον.

κόλιας είπε...

Άλλος Γκουρογιάννης μας βρήκε τώρα! Καλά πάμε.
Αφού έκανε την παρουσίαση ο αρχιπράκτορας Τίγρης κάθε σχόλιο περιτεύει.

Ανώνυμος είπε...

η Πανηπειρωτική με τον Αλέξίου και τα άλλα νούμερα, τι περίμενες να παρουσιάσουν;;
τίποτα της προκοπής;;
οταν πεφτεί καλή χρηματοδότηση, μέχρι και από τη Μπάγκειο Επιτροπή τα παίρνουν(μάλλον και ο δύστυχως ο Ιωάννης Μπάγκας θα ονομάζεται από αυτούς αλλοδαπός) και είσαι τελείως αποστασιοποιημένος με την πραγματικότητα τέτοιες φιλοσοφο μπουρδοκουλτουρες θα υποστηρίξεις;;
γιατι κάλεσαν τον αλβανότσολιά και δεν καλουσαν κανέναν βορειοηπειρώτη;;
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ;;
καπου εμαθα τελευταία πως τωρα τα θέλουν δευτεροβαθμια και συζητανε με τον πασοκοτζομακα..
εμ πως;;
γιατι στην κοπη της πίτας του Ηπειρώτη δεν κανουν καμια αναφορα στους βορειοηπειρώτες και όταν γίνεται αυτό γίνεται με το ζόρι;;
γιατι στο πρόγραμμα των χωρευτικών είμαστε η συνέχεια του Πογονίου αφου ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ είμαστε Βορειοηπειρώτες, να τους παρει και να τους σηκώσει..
αλλα εύγε ο κόσμος τους τιμωρει με απαξία

Δημοσίευση σχολίου