Τα συγκεντρωμένα χρήματα προορίζονται για τη Βόρειο Ήπειρο
Ο Πύρρος Δήμας, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αρσιβαρίστες όλων των εποχών. Με τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και τρία παγκόσμια πρωταθλήματα στο ιστορικό του, κατέφθασε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προκειμένου να αφιερώσει τρεις εβδομάδες συνεχών επισκέψεων στις Ελληνο – Αμερικάνικες κοινότητες, ως εκδήλωση έμπρακτης συμπαράστασης στην Ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.
Αφετηρία του ταξιδιού του Πύρρου Δήμα στην Αμερική υπήρξε η συμμετοχή του ιδίου ως παρελαύνων στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου – επετειακός εορτασμός της Ημέρας της Εθνικής Απελευθέρωσης των Ελλήνων. Επίσης, θα παρελάσει στις 22 Απριλίου στη Βοστόνη – ημέρα εορτασμού της απελευθέρωσης των Ελλήνων από τον Οθωμανικό ζυγό. Μία ημέρα πριν την παρέλαση θα τελέσει επικεφαλής σε πολυάριθμες Ελληνικές Εθνικές εορταστικές τελετουργίες οι οποίες θα λάβουν χώρα στη Μασαχουσέτη της Βοστόνης.
Ο Κύριος Δήμας επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατόπιν προσκλήσεως του Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής – Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών του Εξωτερικού. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, θα είναι επίτιμος καλεσμένος σε ποικίλα εστιατόρια της Βοστόνης, της Νέας Υόρκης, της Βαλτιμόρης και του Σικάγο, υπό την χρηματοδότηση της Ομοσπονδίας και του Συμβουλίου. Επίσης μαζί με τους επικεφαλείς της Ομοσπονδίας και του Συμβουλίου, θα επισκεφτεί την Washington DC προκειμένου να αναζητήσει έμπρακτα υποστήριξη από το Κονγκρέσσο και την ομάδα διαχειριστικής υποστήριξης του Ομπάμα.
Σύμφωνα με τη δήλωση του Κ. Δημητρίου Κουτούλα, προέδρου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, “Το σύνολο των εισπραχθέντων εσόδων από τα δείπνα με επίτιμο καλεσμένο τον Πύρρο Δήμα, προορίζονται για την υποστήριξη προγραμμάτων της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, η πλειοψηφεία των οποίων θα επικεντρωθεί στη βελτιστοποίηση των επικρατουσών συνθηκών των Ελληνικών μειονοτήτων της Βόρειας Ηπείρου και των Ελλήνων της Αλβανίας”
Ο Πύρρος Δήμας γεννήθηκε το 1971 στη Χειμάρρα, πλέον ιστορική τοποθεσία της Βόρειας Ηπείρου, περιοχή η οποία ήταν Ελληνική από αρχαιοτάτων χρόνων και που πέρασε στην Αλβανική κατοχή από τις Μεγάλες Δυνάμεις μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο. Είκοσι χρόνια μετά, μετανάστευσε στην Ελλάδα, του χορηγήθηκε Ελληνική ιθαγένεια το 1992 και αγωνίστηκε για την Ελληνική σημαία στους Ολυμπιακούς αγώνες το καλοκαίρι του ίδιου έτους κερδίζοντας το πολυπόθητο χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 82.5 κιλών.
Όταν σήκωσε τα 202,5 κιλά ξεφώνησε βρονταχτά και ξεκάθαρα κάτω από τη μπαρα “ Για την Ελλάδα”, αφιερώνοντας έτσι την πολύκροτη νίκη του στην Ελλάδα. Αυτή η φράση σταθμός, τον χαρακτηρίζει και τον συνδέει με την Ελλάδα καθώς έχει σφραγίσει μνήμες Ελλήνων.
Σε καιρούς που η Ελληνική επιτυχία στους Ολυμπιακούς αγώνες υπήρξε περιορισμένη, ο Πύρρος Δήμας παγιώθηκε αμέσως ως εθνικός ήρωας. Στην επιστροφή του στην Ελλάδα τιμήθηκε με μεγαλειώδη τελετή στην οποία παρευρέθηκαν παραπάνω από 60000 άτομα στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, με άλλα 30000 άτομα να πανηγυρίζουν εκτός σταδίου. Το μέρος στο οποίο γεννήθηκε του απέδωσε το αντιπροσωπευτικό ψευδώνυμο “Το λιοντάρι της Χειμάρρας”. Ο διαπρεπής αριθμός του συνόλου των μεταλλίων που κέρδισε κατά τη διάρκεια της καριέρας του του απέδωσαν έναν ακόμα χαρακτηρισμό, αυτόν του “Μίδα”.
Με τους τίτλους του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος το 1992 και το 1995 στο ενεργητικό του, ο Δήμας κατάφερε να γίνει ο πιο αγαπητός νικητής και κάτοχος του Χρυσού στους Ολυμπιακούς αγώνες το καλοκαίρι του 1996, στην κατηγορία των 83 κιλών. Μαζί με τη νίκη του αύξησε τον πήχη κατά πολύ καθώς έσπασε δύο παγκόσμια ρεκόρ.
Στους Ολυμπιακούς το καλοκαίρι του 2000, κέρδισε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο αυτή τη φορά στην κατηγορία των 85 κιλών. Αυτή του η κατάκτηση τον κατέταξε ανάμεσα στους τρεις μόλις Ολυμπιονίκες με τρία χρυσά μετάλλια στο ιστορικό τους.
Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004, ο Πύρρος Δήμας επιλέχθηκε ως σημαιοφόρος για τις τελετές έναρξης και λήξης. Αν και ανάρρωνε από βαρύ τραυματισμό στο γόνατο και στον καρπό και θεωρούταν αναμενόμενο να μην αγωνιστεί, υπερέβη για ακόμα μία φορά τα όρια του εαυτού του και κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 85 κιλών. Η νίκη αυτή τον κατοχύρωσε ως τον τέταρτο αρσιβαρίστα στην ιστορία του αγωνίσματος με μετάλλια από τέσσερις
διαφορετικούς Ολυμπιακούς αγώνες και ως τον τρίτο πού κατάφερε να κερδίσει μετάλλιο και τις τέσσερις φορές, παραμένοντας έτσι εθνικός ήρωας για το Ελληνικό έθνος.
Όταν κέρδισε το χάλκινου μετάλλιο, σηματοδότησε την επίσημη παραίτησή του από τα αγωνιστικά δρώμενα αφήνοντας τα παπούτσια του στην πλατφόρμα, όσο το Ελληνικό πλήθος ζητωκραύγαζε και τον επευφημούσε.
Τον Ιούνιο του 2008 ο Δήμας έγινε αντιπρόεδρος και τον Οκτώβριο του 2008 πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αρσιβαριστών.
Ο Πύρρος Δήμας είναι παντρεμένος με την Αναστασία Σντούκου, πρώην αθλητική ανταποκρίτρια για την Ελληνική Εθνική Τηλεόραση, η οποία τον συνοδεύει στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Μαζί έχουν αποκτήσει δύο κορίτσια και δύο αγόρια από τρία έως και δεκαεφτά ετών.
Εκτός από τις παρελάσεις του Δήμα στη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη, θα παρευρεθεί σε μία σειρά από εμφανίσεις στις Ελληνο-Αμερικάνικες κοινότητες στο ανατολικό τμήμα της Αμερικής, χρηματοδοτούμενος από τοπικούς αντιπροσώπους της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας. Οι εμφανίσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Worcester, MA το βράδυ της 20ης Απριλίου, μετά από την εμφάνισή του στη Βουλή; Επίσκεψη στο εστιατόριο 57 της Βοστόνης στις 21 Απριλίου χρηματοδοτούμενη από το τμήμα Βοστόνης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας; επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Βαλτιμόρης, MD στις 25 Απριλίου; Στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ανάπολη του MD στις 26 του Απρίλη; Στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στη Washington, DC στις 27 Απριλίου και τέλος, στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, Queens της Νέας Υόρκης στις 28 Απριλίου. Έπονται περεταίρω εκδηλώσεις οι οποίες τελούν ακόμα υπό διοργάνωση.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ο Δήμας και η σύζυγός του, θα φιλοξενούνται και θα έχουν ως εναρκτήρια βάση τους το Worcester MA, ως επίτιμοι φιλοξενούμενοι της Ένωσης Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κύριο Κουτούλα στο 508 317 6478 ή εναλλακτικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο panepirotic@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου