Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Θα κλάψουνε μανούλες…



Όλα τα σενάρια στην Περιφέρεια Αυλώνας
Μία φράση που έγινε σλόγκαν στην περιοχή του Βούρκου, ήταν το «θα κλάψουνε μανούλες», του Η. Μπ.  Ο «επιχειρηματίας» που αρέσκονταν να παίρνει δανεικά αλλά και να αλλάζει χρήματα (ευρώ - λεκ) με «καλό» συντελεστή, όταν απομακρύνονταν από το θύμα του, συνήθιζε να λέει την περίφημη φράση που άφησε εποχή. Αρκετά χρόνια μετά την εξαφάνιση του «επιχειρηματία» είχε ξεχαστεί και η φράση του αλλά βλέπουμε τελευταία να «παίζει» πολύ και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις εκλογές και τους υποψηφίους της περιοχής.
Η περιφέρεια Αυλώνας είναι εκλογικά η πιο αμφίρροπη. Ενώ οι υπόλοιπες 11 της Αλβανίας θα είναι δικομματικές και τρικομματικές, στην Αυλώνα υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να έχουμε 6 κόμματα ενώ σε τροχιά εκλογής είναι και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Arben Malaj
Αυτοί που μπορούμε να πούμε πως εκλέχθηκαν από την ημέρα που οριστικοποιήθηκαν οι λίστες είναι οι 5 πρώτοι του Σοσιαλιστικού και οι 3 πρώτοι του Δημοκρατικού. Τις υπόλοιπες 4 έδρες διεκδικούν συνολικά 12 βουλευτές, 5 από την αριστερή συμμαχία, 4 από τη δεξιά και 3 υποψήφιοι εκτός συμμαχίας. 

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά:

Από τους τρεις εκτός μεγάλων συμμαχιών, τις πιο πολλές πιθανότητες διατηρεί ο Arben Malaj, ανεξάρτητος βουλευτής που προέρχεται από την αριστερά. Μηδαμινές ελπίδες έχει το κόμμα του πρώην Π.τ.Δ. Μπαμίρ Τόπι ενώ απρόβλεπτο είναι το ποσοστό των εθνικιστών της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας.
Επειδή όμως κάθε εκλογή από αυτήν την τριάδα είναι απίθανη, ας υποθέσουμε ότι και οι 12 βουλευτές θα παραμείνουν στις δύο μεγάλες συμμαχίες και να δούμε τους συνδυασμούς εντός των συνασπισμών.
Παρόλο που η αριστερά ποντάρει στο 8-4, το θεωρούμε απίθανο να συμβεί γιατί ναι μεν η δεξιά έχει φθορά από τη διακυβέρνηση αλλά μεγάλες απώλειες θα έχει και η αριστερά ενώ για τη διατήρηση του 7-5 η δεξιά είχε και περίσσευμα περίπου 4.000 ψήφους από τις προηγούμενες εκλογές

Οι 7 έδρες της αριστεράς
Όπως εξηγήσαμε σε προηγούντο άρθρο, αν διατηρούνταν η απλή αναλαγική και ενός των συμμαχιών, πολύ πιθανόν και τις 7 έδρες θα τις έπαιρνε το ΣΚ. Λόγω όμως του εκλογικού νόμου, τα μικρά κόμματα λαμβάνουν εύκολα τον πρώτο βουλευτή, οπότε τρία από τα μικρά κόμματα, το ΚΕΑΔ, το ΛΣΙ και το τσάμικο έχουν μεγάλες πιθανότητες να επωφεληθούν. Το ΣΚ όμως που ηγείται της συμμαχίας, εκτός της μάχης για να πάρει την εξουσία από το Μπερίσα δίνει και έναν τιτάνιο αγώνα για να μην του φύγουν οι έδρες στους μικρούς γιατί δεν εμπιστεύεται την μετεκλογική τους συμπεριφορά. Έτσι ο 6ος (Ανδρέας Μάρτος) και ο 7ος, ελπίζουν στην εκλογή τους και αγωνίζονται να μη φύγουν ψήφοι από το κόμμα τους στους μικρούς.
Το κόμμα του κ. Μέτα είναι το μεγάλο ερωτηματικό αυτών των εκλογών και παρόλο που οι ίδιοι λένε ότι θα πάρουν δύο βουλευτές, αν παραμείνουν στο 3.800 των προηγούμενων εκλογών δε θα πάρουν κανέναν. Τη μεγαλύτερη πιθανότητα για την πρωτιά από τους μικρούς την έχει το ΚΕΑΔ και δεύτερη θέση θα παιχτεί μεταξύ τσάμηδων και ΛΣΙ.   
Ανακεφαλαιώνοντας εδώ έχουμε δύο πιθανά σενάρια: 6(ΣΚ) – 1(ΚΕΑΔ) και 5(ΣΚ) – 1(ΚΕΑΔ) – 1(ΛΣΙ ή τσάμηδες)

Οι 5 έδρες της δεξιάς
Εδώ είναι πιο ξεκάθαρο το τοπίο
Το ΔΚ που ηγείται της δεξιάς συμμαχίας  θα χάσει αρκετούς από τους 30.300 ψήφους του 2009 γιατί εκτός της κυβερνητικής φθοράς οι ψήφοι των ελλήνων θα πάνε στο μέγκα, οι δεξιοί τσάμηδες θα ψηφίσουν το κόμμα τους (κάτι που δεν έκαναν όλοι στις προηγούμενες εκλογές) με αποτέλεσμα τα μικρά κόμματα να παίρνουν εύκολα (με λιγότερους ψήφους) την έδρα.
Για τους ψήφους των τσάμηδων υπάρχουν δύο αντικρουόμενες εκτιμήσεις. Η μία λέει πως θα αυξήσουν κατά πολύ τους 4.900 ψήφους των προηγούμενων εκλογών, κάνοντας λόγο για 6-7 χιλιάδες ενώ η άλλη ότι θα πάρουν πολύ λιγότερους. Μάλιστα οι ίδιοι κάνουν λόγο και για δεύτερη έδρα αλλά το 12-13 χιλιάδες που απαιτούνται είναι αδύνατο να συμβεί. Το σίγουρο είναι ότι θα αυξήσουν κατακόρυφα τους ψήφους τους στην περιοχή Αγίων Σαράντα – Δελβίνου ενώ το αντίθετο θα συμβεί στην πόλη της  Αυλώνας, εκεί που το 2009 είχαν τα 2/3 των ψήφων τους. Ίσως και οι δύο διαφορετικές εκτιμήσεις να προέρχονται από τις δύο αυτές περιοχές. Αν πάντως επιβεβαιωθεί η πρώτη εκτίμηση και αυτοί οι ψήφοι θα προέρθουν από το κυβερνόν κόμμα, τότε γίνεται πιο εύκολο το έργο του Μέγκα γιατί για την 4η έδρα μπορεί να χρειάζονται λιγότεροι και από 3900 ψήφους.
Το Μέγκα εκτιμούμε ότι θα κινηθεί στα όρια της εκλογής και δεν αποκλείεται να επαναληυθεί το θρίλερ του Φινικιού όπου για ελάχιστους ψήφους έχασε (ή κέρδισε) την επαρχία.   
Έτσι στη δεξιά συμμαχία υπάρχουν δύο και μοναδικά σενάρια: το 4(ΔΚ) – 1 (Μέγκα ή τσάμηδες) και το 3(ΔΚ) – 1(Μέγκα) – 1(Τσάμηδες).

Ένα εφιαλτικό σενάριο για το ΚΕΑΔ
Σε περίπτωση που εκλεγεί ο ανεξάρτητος βουλευτής, τότε υπάρχουν δύο σενάρια. Εάν έχουμε το 7 (αριστερά) – 4 (δεξιά) τότε στην αριστερά δεν αλλάζει τίποτα και στη δεξιά γίνεται δύσκολο το έργο για τους «μικρούς» και μάλλον το Μέγκα μένει εκτός. Έαν όμως έχουμε το  6 (αριστερά) – 5 (δεξιά), τότε στην δεξιά δεν αλλάζει τίποτα ενώ στην αριστερά θα κλάψουν μανούλες. Ο Μάρτος μένει εκτός σίγουρα και αν το ΛΣΙ έχει περισσότερους ψήφους από το ΚΕΑΔ τότε μένει εκτός και ο κ. Ντούλες.
Ελπίζουμε πως δε σας ζαλίσαμε μόνο με τα σενάρια αλλά σας διαφωτίσαμε για να ζυγίσετε καλύτερα την ψήφο σας!    

18 comments:

Ανώνυμος είπε...

ena pragma mono sas lew: horis to dule stin alban-vouli den yparhei kamia prooptiki gia evropa'i'ko mellon.
kai oi manoules ti na sou kanoun, i tha kllapsoun, i tha kllasoun.
makari na mporousan na gellasoun.

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να μπουν και Ντούλες και Κίτσιος. Όσες περισσότερες φωνές τόσο το καλύτερο!
ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ!
ΨΗΦΟ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ!

Ανώνυμος είπε...

telika voriopiroti gia "empsixosi tou kosmou" pernis to xriso vatomouro
orea ola afta ta senaria pou les
alla gt na min anaferis k to senario pou to KEAD vgazi enan voulefti se kathe edra(Avlona,Argirokastro,Koritsa)
i mipos afto dn se poli simferi prosopika?
i mipos epidhi tora "telftea" exis alaksi pedio maxis?
k kala ola afta esi prosopika exis skefti ti tha epakolouthisi se periptosi pou to kead dn vgali voulefti pouthena???
mipos tha eprepe na provlimatistoume oli se periptosi enos tetiou senariou ?!?!?!

Ανώνυμος είπε...

Den tha einai o Dules sti Vouli ?
Ean simvei afto i voreio hpeiro xanete.
Ti tha kanoume emeis xoris to Dule ??
Pios tha ta leei omorfa stin tileorasi kai na ton exei grameno ton aplo kosmaki ??
Htan o monadikos pou mas diaspase me ton xirotero tropo kai mas eftase to 2009 i elines na ton psifizoun monon to 20 % kai to 80 % me tin alazonia tou na to sproxnei sta albanika kommata.
Exoume tin monadiki efkaria gia na sothoume....
Oute mia psifo ston Dule...
Psifiste to Eliniko Komma, MEGA

Ανώνυμος είπε...

tosa xronia me to dyle ti egine akoma den ton bare8ikate

Ανώνυμος είπε...

tosa xronia me to Dule ti egine ekane kati keros toy na figi arketa efage kai poylise

Ανώνυμος είπε...

asxeto me to arthro....
To teleytaio pazari tis klikas :
O Dule POULIse ton POULI sto Argyrokastro,me antalagma tin eklogi tou stin Aylwna :
O kath'ola gnwstos kai mi ekseretaios Taqi Ducis,eparxos Panw Dropolis,afou eyxithike kali epityxia sto Sali,bgike anoixta kai mazeyei psifous gia to syntrofo Aggeli,kai diatympanizei pantou ti niki tis Rilindjas!!!!
O Dervitsanis,Haskovou kai Katw Dropolis Maloukis, afou katalave oti ton prolave o Ducis etrekse kai pige na ypovalei ta sebi tou ston Aggeli,legontas toy pws ton idio kai oxi to Duci prepei na agapaei poio poly,dioti ayti ti doulia,tin eixe skeftei nwritera apo ton Taqi...
O Poulis trexei akoma me kati ypallilous tis Komounas pou den enimerwthikan akoma gia ti nea taksi pragmatwn.....
Ax pouli pouli.......

Ανώνυμος είπε...

Καλα,εαν ο βορειοηπηρωτης ειναι για το βατομουρο εσυ 2-46 εισαι για το βατο....
Τα παιδια απλα ενημερωνουν για τα πιθανα σεναρια,και αν προσεξες τον τιτλο,το κανουν αυτη τη φορα για την περ.Αυλωνας,μπορει σε αλλο αρθρο να μας πουν κατι και για τις αλλες περιοχες,εσυ που το ειδες παλι το κακο?????
Εγω θα σου εδινα και μια απαντηση στην ερωτηση "k kala ola afta esi prosopika exis skefti ti tha epakolouthisi se periptosi pou to kead dn vgali voulefti pouthena???"....
Σε αυτη την περιπτωση θα γλυτωνε η Β.Ηπειρος απο τη ΧΟΥΛΕΡΑ !!!

Βορειοηπειρώτης είπε...

Για τον 2.46

Ίσως αγαπητέ να αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την έννοια της πατρίδα που δε συμφωνούμε. Για μένα η πατρίδα ψυχορραγεί και κάποιες βδέλλες προσπαθούν να ρουφήξουν το λίγο αίμα που απέμεινε ενώ εσείς πατρίδα θεωρείται το βόλεμα 3-4 ανθρώπων. Σας ερωτώ τι θα είχε χάσει ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός αν στην προηγούμενη θητεία (2009-2013) δεν ήταν βουλευτής ο Ντούλες; Θα είχαμε λιγότερα παιδιά στα ελληνικά σχολεία, θα είχαμε λιγότερες εκδηλώσεις και την παράδοση και τον πολιτισμό μας, θα είχαμε κερδίσει περισσότερα δικαστήρια σε δίκες για τις περιουσίες και τα δικαιώματα μας; Θα είχαν επιστρέψει λιγότεροι βορειοηπειρώτες στον τόπο μας; Απαντήστε μου σε αυτό και να συνεχίσουμε όσο διάλογο θέλετε αλλά διάλογο για τον τόπο και όχι για προσωπικά κουραφέξαλα

Ανώνυμος είπε...

20 Ιουνίου 2013 - 5:23 π.μ.
me afti ti logiki tote ti na exoume ekprosopisi ti na min exoume to idio ine gia sena boriopiroti.
tote esi giati pernis thesi ite iper tou kead ite iper tou mega gt pali to idio ine
akoam k to mega stin kaliteri eksopragmatiki periptosi tha vgali enan voulefti,gia pio logo na ttous stirizoume tote. ti perimenis ftiakse ena arthro pes mas ola ta kala oste ama ine na pame na psifisoume pd k ps mipos doume kati kalitero

Βορειοηπειρώτης είπε...

Δεν είπα ποτέ πως είναι κακό να βγεί βουλευτής, κάθε άλλο, είπα χρειάζομαστε βουλευτή για να εκπροσωπήσει και να υπερασπιστεί τον τόπο, κάτι που ο κ. Ντούλες δεν έκανε. Σου είπα παραδείγματα και δεν απάντησες. Είναι κακό να έχω περισσότερες απαιτήσεις από τους εκπροσώπους μας; Αλλοστε αυτός είναι ο ρόλος της δημοσιογραφίας να κάνει κρητική και να αναδεικνείει προβλήματα. Αν εσένα σου αρκεί το τίποτα, εγω δεν θα σε κατηγορήσω για αυτό, είναι δικαιωμα σου αλλά γιατί βλέπεις σκοπιμότητες σε μένα;

Ανώνυμος είπε...

re paidia pou thn analish thn ekane o xristo giannhs ( kolitos tou ntoule ) oti opios psifisei mega paei h psifos stous tsmides . kala re xristo mono sto mperisia exei tsamides stous sintrofous sou tou rama den exeis tsamides ? kala bre xristo petiximenos epixirimatias pou den diaxiristikes pote dhmosio xrima kai den theleis tpt kai kamia filodoksia epitrepete se sena na les teties kotsanes ?
mallon ton boreiohpeiroth ton diabazeis opote esu theleis kai katalabeneis auta pou theleis esu kai o ntoules den eksigite alios . autin tinkaramela sas tin erikse kato o boreiohpeirotis edo kai eudomades gia toso koutous kai kaufrous mas pernas?
psise kana soublaki mo xristo kai ase ton ntoule min ginese kai esu skilaki tou exei kai fragga kai anthropous den xriazete na ektithese etsi
exei dikio o ntoules pou leei oti me tous agramatous tous bourkarides den tha bgw egw bouleuths ?
an den pusteueiw xristaki sto ntermisi . exeis kolitous rota
mas douleuei o ntoules paidia
keros gia apantish apo tous agramatous bourkarides

Ανώνυμος είπε...

Εγω συμφωνω μαζι σου βορειοηπειρωτη γι'αυτο θα ψηφισω ενα αλβανικο κομμα που θα ρυθμισει ολα αυτα τα προβληματα

Ανώνυμος είπε...

Βορειοηπειρωτη η μας κοροιδευεις η προπαγανδιζεις!
Το σεναριο mega-τσαμηδες πως σου βγαινει αφου μονος σου τα λες οι τσαμηδες παλευουν για πανω απο 7000 ψηφους ενω το mega δεν ξεπερναει με τιποτα τους 1500 (εσυ λες 3700)! Αρα η ψηφος στο mega ειναι ψηφος στο pd στους τσαμηδες και στα υπολοιπα αλβανικα κομματα που παλευουν να παρουν μια εδρα!

Ανώνυμος είπε...

o prolalistatas exei dikio
poles paparies leei o xristos kai den tou fenete oti einai kai autos doulikos
prosexe ta xeria apo tous foultakous xristo , ante na zeisei o sintrofos Enber Ntoule

Ανώνυμος είπε...

re paidia exei apolita dikio o xristos
meta apo kathe ekdilosh o Ntoules tous mazebei stou xristou kai pleironei o mparmpa siomos

Ανώνυμος είπε...

20 Ιουνίου 2013 - 5:52 π.μ.
skopimotites se esena pos boro na exo tin stigmi pou dn ksero pios ise, san fisiko prosopo ?!?!?
tora san blog ine fanero edo k kero pos dn aposkopis aplos sto na vgalis pros ta ekso kapio elatoma i to na prospathisis na diksis se kapion pos tha itan kalitera na litourgouse evriskomenos se mia tetia kinoniki thesi
efkola kapios katalaveni oti pleon kanis plefsi se diaforetika nera apo afta pou edixnes paleotera pos eplees

Ανώνυμος είπε...

no,no,no xoulera ore asxete, but doulera.

Δημοσίευση σχολίου